Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

LKAB:s plan för att flytta 10 000 malmfältare

Publicerat måndag 18 januari 2016 kl 13.37
Stefan Hämäläinen, LKAB: En modell som kan fungera
(1:25 min)
Det måste byggas många nya bostäder i Kiruna de kommande åren. Foto: Alexander Linder/Sveriges Radio.
Det måste byggas många nya bostäder i Kiruna de kommande åren. Foto: Alexander Linder/Sveriges Radio.

LKAB presenterade idag detaljerna i hur man ska kompensera invånare och fastighetsägare i Malmfälten som drabbas av gruvbrytningen.

Idag höll gruvbolaget LKAB en presskonferens för att presentera hur man ska ersätta fastighetsägare, boende och näringsidkare i Malmfälten som påverkas av gruvbrytningen.

En av punkterna handlade om villaägare och fastighetsägare som äger hyreshus. De kommer att få välja mellan att antingen få ett ersättningshus som är likvärdigt med det nuvarande, eller en summa pengar som motsvarar marknadsvärdet, plus 25 procent.

De som äger en bostadsrätt ersätts med en summa pengar som baseras på två grunder: ett belopp per kvadratmeter boyta motsvarande priset för en nyproducerad bostadsrätt i Malmfälten, samt ett tillägg som baseras på en bedömning av skick och standard på den nuvarande bostadsrätten.

Den som har renoverat och byggt om sin villa, bostadsrätt eller sitt hyreshus och med det har fått en högre standard får en högre värdering.

Hyresgäster som inte äger en fastighet får förtur till både äldre och nya hyresrätter. De som flyttar till nyproduktion behåller sin nuvarande hyresnivå det första året och får sedan en successivt ökad hyreskostnad under sju år. LKAB har därmed utökat tidsramen för trappning, som tidigare har gällt i fem år.

Näringsidkare som måste flytta kompenseras i flera delar. De som äger sin fastighet får erbjudande om en ersättningsfastighet och näringsidkare som hyr blir erbjudna ny lokal med hyrestrappning i upp till fem år. Utöver det står LKAB för flyttkostnader och resultatbortfall i samband med flytten.

LKAB skriver i ett pressmeddelande att den fortsatta gruvdriften är beroende av att cirka 5 000 bostäder och 700 000 kvadratmeter bostads- och lokalytor i centrala delarna av Kiruna och Malmberget flyttas.

Det innebär att nästan 10 000 personer på sikt behöver flytta – ungefär en fjärdedel av Malmfältens befolkning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".