Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Nu måste chefer stävja stressen

Publicerat torsdag 31 mars 2016 kl 05.15
Åsa Sjöström Ross, inspektör: Man kan inte minska personalen och ha kvar samma ambitioner
(1:36 min)
Åsa Sjöström Ross, arbetsmiljöinspektör i Luleå.
1 av 3
Åsa Sjöström Ross, arbetsmiljöinspektör i Luleå. Foto: Anna Torgnysdotter/Sveriges Radio
Juristen Beatrice Gezelius på Arbetsmiljöverket i Luleå.
2 av 3
Juristen Beatrice Gezelius på Arbetsmiljöverket i Luleå. Foto: Anna Torgnysdotter/Sveriges Radio
Åsa Sjöström Ross, arbetsmiljöinspektör i Luleå visar en informationsfilm gällande den nya Arbetsmiljöföreskriften som börjar gälla den 31 mars.
3 av 3
Åsa Sjöström Ross, arbetsmiljöinspektör i Luleå visar en informationsfilm gällande den nya Arbetsmiljöföreskriften som börjar gälla den 31 mars. Foto: Anna Torgnysdotter/Sveriges Radio

Från och med idag blir lagkraven tydligare på att arbetsgivare ska reglera arbetsbelastningen så att anställda inte utsätts för ohälsosam stress.

Idag, den 31 mars, börjar en ny, tvingande arbetsmiljöföreskrift gälla i Sverige, som gör att arbetsgivare får ett tydligare ansvar för att se till att människor inte har för hög arbetsbelastning eller har arbetstider som gör en sjuk på jobbet.

Arbetsgivarens ansvar blir tydligare – de anställda ska inte ha:

  • för hög arbetsbelastning 
  • arbetstider som man blir sjuk av 
  • och ska inte behöva utsättas för kränkande särbehandling

De senaste veckorna har Arbetsmiljöverket i Luleå rest runt i norra Sverige för att informera företag och organisationer om förändringarna.

Intresset har varit stort, förklarar juristen Beatrice Gezelius och arbetsmiljöinspektören Åsa Sjöström Ross i en samstämmig kör – just hemkomna från Norrlandsturnén.

– Drar man ner på personal så kan man inte ha kvar samma ambitioner och samma krav på personalen. Utan då måste man till exempel ta bort arbetsuppgifter eller ge andra stödresurser.

Och en förändring behövs. Enligt två kontrollveckor som Arbetsmiljöverket gjorde över hela landet under hösten 2015 och 2014 så saknar 5 av 10 arbetsplatser ett systematiskt arbetsmiljöarbete mot stress och för hög arbetsbelastning, säger inspektören Åsa Sjöström Ross.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".