Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Jakt på rödräv ska rädda akut hotade arter

Publicerat tisdag 12 april 2016 kl 08.44
"Ska använda lockrop i rävjakten"
(1:39 min)
Två rastande fjällgäss med gps-sändare som rastar i Båtsjaur. Foto: Helena Johansson.
1 av 2
Två rastande fjällgäss med gps-sändare som rastar i Båtsjaur innan dom drar upp till fjällen för häckning. Foto: Helena Johansson
Fjällrävsungar
2 av 2
Foto: Länsstyrelsen Norrbotten

Länsstyrelsen i Norrbotten har anställt en jägare som ska skydda fjällräven och fjällgåsen mot rödräv.

I veckan finns jägaren Ulf Lindroth från Rosvik i Arjeplogsfjällen för att jaga rödräv.

– Vi gör ett pilotprojekt som innebär att jag kommer att ligga ute tio dagar för att jaga rödräv.

I Arjeplogsfjällen finns den akut utrotningshotade fjällräven och till samma område kommer inom kort även den lika akut hotade fjällgåsen att återvända för häckning, efter att ha tillbringat vintern i övervintringsområden i Holland.

Båda arterna är upptagna i den högsta hotkategorin, akut hotade, hos Artdatabanken. Det är klassen under nationellt utrotad.

Både fjällräven och fjällgässen hade en liten framgång under förra årets häckning och valpning. Något som riskerar att slå tillbaka på arterna i år.

– Ja, det var ett bra gnagarår, så fjällräven hade gott om mat. Det hade även rödrävarna, så därför klarade sig ripor och fjällgäss bra från rödrävens härjningar, säger Ulf Lindroth.

– Men bra gnagarår innebär även att rödräven ökar i antal, så när gnagarstammen kraschar, vilket den kommer att göra, så kommer det att finnas gott om rödräv som har brist på mat. Då finns det risk att det slår tillbaka på fjällgås och fjällräv, fortsätter han.

Rödräven tar över fjällrävens lyor och tar död på fjällrävsvalpar. Den plundrar fjällgåsbon på allt – vuxna gäss, ungar och ägg. Idag räknas därför rödräven som ett av de stora hoten för de här arternas överlevnad.

För att minska antalet rödrävar i fjällvärlden så kommer Ulf Lindroth att använda en speciell metod under jakten.

– Jag kommer att locka rävarna, jag har gjort det här tidigare på uppdrag av länsstyrelsen i Västerbotten. Det är riktigt effektivt om förhållandena är rätt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".