Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Anläggning för grönt bränsle läggs ned i Piteå

Uppdaterat onsdag 20 april 2016 kl 05.32
Publicerat tisdag 19 april 2016 kl 16.05
Rikard Gebart, forskningsansvarig: Det finns ingen politiska styrmedel
(1:28 min)
Rikard Gebart utanför biodieselanläggningen.
Rikard Gebart utanför biodieselanläggningen. Foto: Per Vallgårda/Sveriges Radio

Sveriges enda storskaliga pilotanläggning för forskning och framställning av flytande biodrivmedel från skogsrester, läggs ner.

Det handlar om den anläggning i Piteå som Luleå tekniska universitet tog över från Chemrec för drygt två år sedan. 

Verksamheten har de senaste tre åren fått drygt 100 miljoner kronor i bidrag från Energimyndigheten, som nu har beslutat att inte fortsätta att stödja pilotförsöken.

Därmed anser LTU att man måste avbryta satsningen.

Konsekvenserna blir att hela driftsorganisationen med 17 anställda avvecklas. I övrigt får nedläggningen av pilotanläggningen enligt ett pressmeddelande inga konsekvenser för den strategiska forskning som bedrivs vid Luleå tekniska universitet.

Försöken i anläggningen har varit mycket framgångsrika och LTU har uppmärksammats för att ha producerat ett dieselbränsle och metanol i anläggningen.

– Jag tycker att det är tråkigt att vi måste avbryta satsningen i anläggningen men är trots det hoppfull om framtiden för tekniken. Den har bevisats fungera mycket väl i vår pilotanläggning, säger professor Rikard Gebart, ledare för pilotanläggningens forskningsprogram och vetenskaplig ledare för Förnybar Energi vid Luleå tekniska universitet.

Även Volvo Lastvagnar som har varit involverade i verksamheten har genomfört lyckade fälttester med tio tunga lastbilar som gått i kommersiell trafik på biobränsle tillverkat i pilotanläggningen.

Forskningen inom energiteknik vid Luleå tekniska universitet kommer enligt ett pressmeddelande även fortsättningsvis att vara inriktad på hur en sådan kommersiell tillverkning kan ske med minsta möjliga miljöpåverkan och största möjliga effektivitet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".