Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Gymnastiken – en del av Älvsbyns profil

Uppdaterat onsdag 20 april 2016 kl 16.24
Publicerat onsdag 20 april 2016 kl 15.33
Tränaren Tora Garberg om utökningen på gymnastikgymnasiet
(4:09 min)
P4 Norrbottens Lena Callne visar att de gamla gymnastiktakterna sitter i i Älvsbyn.
1 av 5
P4 Norrbottens Lena Callne visar att de gamla gymnastiktakterna sitter i i Älvsbyn.
Tränare Tora Garberg assisterar Ylva Beland.
2 av 5
Tränare Tora Garberg assisterar Ylva Beland. Foto: Lena Callne/Sveriges Radio.
Embla Lundström bygger styrka.
3 av 5
Embla Lundström bygger styrka. Foto: Lena Callne/Sveriges Radio.
Frida Engman på bommen.
4 av 5
Frida Engman på bommen. Foto: Lena Callne/Sveriges Radio.
Pensionärer i Älvsbyn.
5 av 5
Pensionärer i Älvsbyn. Foto: Lena Callne/Sveriges Radio.

Älvsbygymnasterna dominerar elitskiktet av artistisk gymnastik i Norrbotten. Och i dag kom besked om en utökning av den kombinerade tränar- och lärartjänsten vid gymnastikgymnasiet.

Video: Se när Ylva Beland värmer upp med jättesvängar

I dag tog Älvsbyns kommun beslutet om att utöka den kombinerade tränar- och lärartjänsten vid NIU med gymnastikinriktning till 100 procent eftersom elevunderlaget är tillräckligt. 

Gymnastikgymnasiet var vilande i tre år efter det att den tongivande familjen Rumbutis, som stod för tränarkompetensen, flyttade till Stockholm.

Hösten 2014 kom det igång igen - men i begränsad omfattning. Men intresset ökar - till hösten är det fyra sökande utöver de åtta som redan går på gymnasiet vilket ger underlag till en heltidstjänst.

Nu hoppas såväl klubben Älvsbygymnasternas som kommunen att man ska lyckas rekrytera en extern elittränare, som kan komplettera de tränare som redan finns i klubben.

P4 Norrbotten besöker träningshallen i Älvsbyvärken och träffar såväl gymnaster som tränare i klubben, där det står barn i kö för att få börja med gymnastik.

Programledaren Lena Callne tillbringade under sin uppväxt många timmar i gymnastikhallar i Kalix - på den tiden handlade det om att släpa tjockmattor och montera upp barren till varje enskild träning. Och det räckte med en sträckt saltomortal för att vara i Norrbottenseliten i gymnastik.

Utvecklingen har gått framåt enormt inom artistisk gymnastik. Älvsbyn har legat i fronten i Norrbotten under många år.

Hur har den resan sett ut? Tränaren Tora Granberg berättar i ljudklippet, också om vad den nya tjänsten på gymnasiet betyder och Ylva Beland berättar om tjusningen med gymnastik.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".