Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Nu föreslås nyordning för prövning av jaktärenden

Publicerat fredag 20 maj 2016 kl 08.35
Hanna Ek, Naturvårdsverket: Inte tillräckligt att Naturvårdsverket överprövar
(1:32 min)
Ripjakt. Foto: Alexander Linder/Sveriges Radio.
Ripjakt. Foto: Alexander Linder/Sveriges Radio.

Överklagningar av beslut rörande jakt och skyddsjakt föreslås flyttas från Naturvårdsverket till förvaltningsdomstolen, sannolikt den i Luleå.

Förslaget om att flytta prövningar av jaktärenden är nu ute på remiss – och i ett remissyttrande till näringsdepartementet ställer sig Naturvårdsverket positiv till förslaget.

– Ja, det är en följd av praxis. Det kom ett avgörande från Högsta förvaltningsdomstolen som visade att domstolarna anser att det inte är tillräckligt att Naturvårdsverket överprövar sådana här ärenden, säger Hanna Ek är jurist på Naturvårdsverket.

Blir förslaget verklighet innebär det att beslut om jakt kan prövas i tre steg: förvaltningsrätt, kammarrätt och Högsta förvaltningsdomstolen – och det finns farhågor om att ärendena kan dra ut på tiden, när de kan överklagas i flera instanser, även om det är sagt att ärenden ska hanteras skyndsamt.

Men det är inte alla djurarter som omfattas av rätten av överklaga.

– Det är skyddade arter som omfattas av Art och habitatdirektivet, dit räknas bland annat de stora rovdjuren. Men även arter som omfattas av Fågeldirektivet, de omfattar alla fåglar i Europa, säger Hanna Ek.

Men det är inte säkert att exempelvis småviltsjakten kommer att kunna överklagas till förvaltningsdomstol. 

– Vi får se när den här ändringen träder i kraft, det har inte framgått. Det lär väl visa sig när det träder i kraft, det är först då den börjar gälla, säger Hanna Ek.


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".