Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Könsnormer styr ungas framtidsval

Publicerat onsdag 20 april 2016 kl 23.10
Malin Stenman: Norrbotten har en väldigt könssegregerad arbetsmarknad
(6:29 min)
Malin Stenman, sakkunnig i jämstäldhetsfrågor vid länsstyrelsen i Norrbotten.
1 av 4
Malin Stenman, sakkunnig i jämstäldhetsfrågor vid länsstyrelsen i Norrbotten. Foto: Carin Sjöblom/ Sveriges Radio.
Gustav Bäckenäs, studerar vid vård- och omsorgsprogrammet i Luleå.
2 av 4
Gustav Bäckenäs, studerar vid vård- och omsorgsprogrammet i Luleå. Foto: Carin Sjöblom/ Sveriges Radio.
Elsa Hassler vittnade om omgivningens förvätningar.
3 av 4
Elsa Hassler vittnade om omgivningens förvätningar. Foto: Carin Sjöblom/ Sveriges Radio.
Kampanjen "Gå din egen väg" drivs av bland andra länsstyrelsen i Norrbotten.
4 av 4
Kampanjen "Gå din egen väg" drivs av bland andra länsstyrelsen i Norrbotten. Foto: Carin Sjöblom/ Sveriges Radio.

Unga tjejer och killar uppmanas att gå sin egen väg för att bryta könssmönstren i deras studie- och yrkesval. Annars blir de till hinder för en hållbar utveckling i regionen. Det slås fast i en ny jämställdhetsrapport.

Det är Jämställdhetsdelegationen som tittat på hur arbetsmarknaden och studievalen ser ut i Norrbottens län. En av slutsatserna är att det finns fler enkönade arbetsplatser i Norrbotten, jämfört med hur det ser ut i storstadsregionerna.

I en ny informationssatsning uppmanas nu ungdomar i länet att gå sin egen väg, istället för att välja framtid efter kön.

– Vi behöver uppmuntra och uppmana alla att våga bryta normer och mönster. Att ta upp det i samtal såväl i skolan, som i samhället i övrigt. Den här satsningen är bara ett steg på vägen, säger Malin Stenman som är sakkunnig vid länsstyrelsen i Norrbotten och också ansvarig projektledare.

De könsstereotypa mönster och föreställningar som idag till stor del påverkar ungdomarna gör också att deras valmöjligheter begränsas på arbetsmarknaden.

Inom de närmaste åren kommer omkring 41 000 personer att behöva rekryteras bara till arbetsmarknaden i Norrbotten, men könssegregeringen begränsar urvalet.

– Den gör mer skada än nytta, säger Malin Stenman.

Även från Luleå gymnasiebys sida framhåller man att just frågan om jämställdhet är en jätteviktig fråga för skolan.

– Vi brottas med den varje dag för att ungdomarna ska kunna och våga välja utifrån sitt eget hjärta, säger rektor Ida Nordlund.

En av de elever som gjort ett eget aktivt val är Gustav Bäckenäs, som studerar vid vård- och omsorgsprogrammet i Luleå.

– Det som lockar mig med vården är att man får så mycket tillbaka, att man gör någonting bra för andra människor, säger han.

En annan av eleverna vid Luleå gymnasieby, som också varit med i fokusgruppen då man arbetat med att ta fram kampanjen är Elsa Hassler. Hon vittnar om omgivningens förväntningar och vad hon ska utbilda sig till.

– Det är inte mina kompisar, utan mest vuxna som känner till min familj som tror och förväntar sig att jag ska bli läkare. Men jag vet ännu inte vad jag vill bli. Det blir liksom komiskt, säger hon.

I satsningen lyfter Jämställdhetsdelegationen och länsstyrelsen i Norrbotten också fram viktiga förebilder. Det syns även i en video som skapats inom ramen för "Gå din egen väg".

Skolorna med högstadieklasser kommer att få en verktygslåda som de kan jobba med från och med i höst, för att kunna jobba med normer och föreställningar redan i tidig ålder.

Det handlar också om hur man pratar om olika yrken. Inte minst föräldrarna har en stark påverkan på sina barn.

– Ofta är det omedvetet som vi är med och påverkar, men med mer information får man mer kunskap, säger Malin Stenman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".