Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Vd-mejl raderade - kopiorna hålls hemliga

Publicerat onsdag 27 april 2016 kl 06.00
Niklas Nordström (S): Jag raderar konsekvent
(1:49 min)
Niklas Nordström, kommunalråd (S) i Luleå. Foto: Anna Torgnysdotter, SR Norrbotten
1 av 3
Niklas Nordström, kommunalråd (S) i Luleå. Foto: Anna Torgnysdotter, SR Norrbotten
Mejlrubrikerna som visar vad mejlen handlar om.
2 av 3
Här är logglistan som visar mejlens rubriker. Foto: Bo Torbjörn Ek/Sveriges Radio
Gunilla Lundin, kanslichef på Luleå kommun.
3 av 3
Gunilla Lundin, kanslichef på Luleå kommun. Foto: Bo Torbjörn Ek/Sveriges Radio

Luleå kommun har beslutat att inte lämna ut de backupkopior som kan avslöja vad som står i de hemliga mejlen från IT Norrbottens vd till kommunalrådet Niklas Nordström (S).

– Jag raderar konsekvent mejl som jag inte behöver åtgärda. Det där var ett mejl som jag fick för information och då tar jag bort dem. Det gör jag med väldigt många mejl, säger Niklas Nordström, som är kommunalråd i Luleå och styrelseordförande i IT Norrbotten.

Han fick mejlen av Tony Blomqvist, alltså bolagets vd.

Mejlens rubriker pekar ut en revisor i IT Norrbotten som tipsare efter att P4 Norrbotten granskat bolagets galafest för 1,4 miljoner.

Men själva innehållet i mejlen är okänt.

Enligt yttrandefrihetsexperten Nils Funcke kan det här strida mot det så kallade efterforskningsförbudet. Det innebär att chefer i kommunala bolag inte får försöka ta reda på vem som lämnat uppgifter till medier.

– Jag uppfattar det inte så, utan jag fick det som information av vd, säger Niklas Nordström.

Men om det inte är något som är kontroversiellt här, är det inte bara att visa de där mejlen då?

– Jamen i det här fallet handlar det i så fall om att de ska återskapas. Jag har inte de mejlen tillgängliga längre, utan precis som jag sa, när jag har fått nånting för information som inte behöver diarieföras, då tar jag bort de mejlen.

Luleå kommun har efter P4 Norrbottens begäran återskapat mejlen. Men kommunen har också fattat ett beslut om att inte lämna ut backupkopiorna. Det beror på att Nordström fått mejlen i egenskap av styrelseordförande i IT Norrbotten och inte i egenskap av kommunalråd.

– Skälet till att vi inte lämnar ut de här tre mejlen som du refererar till är att Niklas Nordström inte fått mejlen i egenskap av kommunalråd, och att det inte rör kommunens verksamhet, säger Gunilla Lundin, kanslichef.

Tony Blomqvist, vd för IT Norrbotten, anser att mejlen inte strider mot efterforskningsförbudet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".