Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Renkött kasserades i onödan efter Tjernobyl

Publicerat tisdag 26 april 2016 kl 17.29
Lars Moberg, forskare: Alldeles för mycket bra kött som gick att äta försvann i ingenting
(0:48 min)
Rensidor på tork
Maj en bra torkmånad för renkött. Foto Sigrid Flensburg

Mycket renkött kasserades onödan efter kärnkraftsolyckan i Tjernobyl, säger Lars Moberg, som var forskningschef vid dåvarande Strålskyddsinstitutet.

Tjernobylolyckan för 30 år sedan drabbade rennäringen hårt. De gränsvärden som sattes till en början, på 300 bequerel, gjorde att stora delar av de renar som slaktades fick kasseras.

Men det första värdet var för lågt satt. Det säger Lars Moberg som var forskningschef på dåvarande Strålskyddsinstitutet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".