Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Arkivpärla: Hilda i Vittangi om när hon åt morötter första gången

Publicerat fredag 29 april 2016 kl 10.00
"När jag smakade började jag nästan kräkas"
(5:14 min)
Vittangi, vy mot Vittangi över Vittangi-suvanto, Torne- och Vittangiälvs sammanflöde.
Vittangi, vy mot Vittangi över Vittangi-suvanto, Torne- och Vittangiälvs sammanflöde fotat på 30-talet. Foto: Ullenius/Norrbottens Museum

I dagens arkivpärla ska vi få höra hur det var när Hilda Pettersson i Vittangi kom i kontakt med grönsaker för första gången. Det var i början av 1900-talet som första mötet skedde.

I en intervju gjord 1948 berättar hon att första gången hon smakade grönsaker var det var ingen höjdarupplevelse för henne. 

Det var en ingenjör från Stockholm som bodde tillfälligt på orten som hade beställt morötter och sockerärtor från huvudstaden och som Hilda sedan skulle tillaga. 

Hon hade ingen aning om hur hon skulle tillaga morötterna men tittade i en kokbok och beslutade sig för att göra morotsstuvning.

− När jag smakade började jag nästan kräkas och tänkte att jag förstört det, berättar Hilda. 

Men ingenjören tyckte att Hildas stuvade morötter smakade bra, vilket Hilda tyckte var konstigt. 

− Jag tänkte att det var grismat, berättar hon i intervjun från 1948. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".