Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

LKAB åtalsanmält av länsstyrelsen

Publicerat onsdag 4 maj 2016 kl 05.30
LKAB: Vi anser att vi har tillstånd
(1:24 min)
LKAB byggde en pir i sandmagasinet i Svappavaara.
LKAB byggde en pir i sandmagasinet i Svappavaara. Foto: Länsstyrelsen i Norrbotten.

LKAB har byggt en pir i det befintliga sandmagasinet i Svappavaara, trots att länsstyrelsen har påtalat att bolaget måste söka tillstånd för det.

Länsstyrelsen har därför tidigare i år anmält LKAB till åklagare. Anmälan gäller misstanke om otillåten miljöverksamhet.

David Berggård på länsstyrelsens miljöskyddsenhet tycker så här om LKAB:s agerande:

– Det är olämpligt. Vi tycker att en lämplig ordning är att man söker och får tillstånd för sådana här åtgärder, säger han.

När gråberg skiljs från järnmalm i anrikningsverken så bildas sand, som tillsammans med vatten pumpas ut i stora dammar, alltså sandmagasin.

LKAB informerade i september 2015 länsstyrelsen om att det skulle genomföras några arbeten i sandmagasinet i Svappavaara. Bland annat skulle det byggas en pir av gråberg för att sakta ner strömmarna och förhindra att sanden sköljs iväg för långt.

Länsstyrelsen svarade att det kan krävas tillstånd för det, men ändå startade arbetet under hösten.

– Det är inte uppenbart att sådana här åtgärder som man har gjort i sandmagasinet, till exempel byggt en ganska stor pir, är utan problem, säger David Berggård.

Länsstyrelsen har både anmält det här till åklagare och gjort ett föreläggande om att gruvbolaget ska söka tillstånd i efterhand.

Men gruvbolaget anser inte att det finns någon grund för ett eventuellt åtal och föreläggandet har bolaget överklagat till mark- och miljödomstolen.

– Vi har olika syn här. Vi anser att det är arbeten som görs inom magasinet. Det skulle inte bli någon yttre påverkan och det ser vi nu när åtgärderna är färdiga, att det blev det inte heller. Därmed menar vi att det ryms inom det tillstånd som vi redan har, säger Anders Lindberg som är LKAB:s informationschef.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".