Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
P4 Norrbotten granskar

Kommunen bröt mot reglerna när kommunalrådets vän anlitades

Publicerat måndag 2 maj 2016 kl 15.32
Anna Degerman, tillväxtchef: Det borde ha konkurrensutsatts
(1:43 min)
Anna Degerman, utvecklingschef, Luleå Kommun. Foto: Malin Winberg, Sveriges Radio.
1 av 3
"Jag vet inte om de är kompisar men däremot så kände de väl varandra från Primetiden", säger Anna Degerman, tillväxtchef. Foto: Malin Winberg/Sveriges Radio
Niklas Nordström i Almedalen. Foto: Anneli Lanner/Sveriges Radio
2 av 3
"Ingen anlitas ju eller engageras för att någon är kompis med någon", säger Niklas Nordström, kommunalråd (S). Foto: Foto: Anneli Lanner/Sveriges Radio
Luleå kommun bröt mot sina egna inköpsregler.
3 av 3
När kommunalrådets kompis anlitades bröt Luleå kommun mot de egna inköpsreglerna, två gånger. Foto: Johanna Hövenmark/Sveriges Radio

Tjänstemännen bröt mot inköpsreglerna när kommunalrådet Niklas Nordströms kompis anlitades som rådgivare. PR-konsulten är även anlitad av kommunikationsbyrån Yours, som i sin tur har fakturerat Luleå kommun.

P4 Norrbottens granskning av samarbetet mellan Luleå kommun och staden Austin i Texas, visar att personer som ingår i Niklas Nordströms bekantskapskrets från hans tid som PR-konsult på byrån Prime, har fått uppdrag åt Luleå kommun.

En av dem är PR-konsulten Niklas Wass i Falun som har anlitats som rådgivare.

– Vi är fullt medvetna. Vi har köpt hans tjänster två gånger och det borde ha konkurrensutsatts. Sedan tror jag att vi kanske inte riktigt hade vetat vilka fler som skulle ha varit i hans kaliber, säger Anna Degerman, tillväxtchef i Luleå kommun.

Det rör sig om två köp sedan 2014, till den sammanlagda kostnaden 86 875 kronor inklusive moms. Båda gångerna bröt kommunen mot sina egna inköpsregler som säger att minst tre leverantörer ska tillfrågas före köpet.

– Det är för att vi ska värna om ett bra företagsklimat och för att vi ska få så bra varor och tjänster till vår kommun som möjligt. Och det kan man uppnå med konkurrensutsättning, säger Emma Breheim, inköpschef i Luleå kommun.

Enligt Emma Breheim ska inte relationer ha någon inverkan på valet av leverantörer.

– Vi ska ju konkurrensutsätta oavsett vilken relation man har med leverantörerna sedan tidigare. Det är ju själva syftet med våra riktlinjer och med lagen om offentlig upphandling, säger hon.

Tjänstemännen på tillväxtkontoret säger att de bröt mot reglerna för att det var bråttom.

– Det var väldigt ont om tid. Det här behövde gå fort och vi visste att Niklas Wass kunde leverera. Därför gjorde vi det här köpet, säger Håkan Wiklund, ansvarig för omvärldsanalys och internationella frågor.

Anna Degerman säger att hon fått tips om PR-konsulten från flera håll.

– Det är möjligt att Niklas Nordström var ett av de hållen, jag kommer inte riktigt ihåg. Men Niklas Nordström, jag vet inte om de är kompisar men däremot så kände de väl varandra från Primetiden. Det är väl så, säger hon.

Själv tror PR-konsulten att vänskapen spelade roll:

– Så tipsade väl Niklas om mig, att jag är så intresserad och kan så mycket om Austin. Att ja, hjälpa Luleå i den här grejen, säger Niklas Wass.

Kommunalrådet anser inte att hans vänskap med PR-konsulten har någon betydelse i sammanhanget.

– Ingen anlitas eller engageras för att någon är kompis med någon, utan alla engageras ju för att de är professionella företrädare för någonting de ska tillföra till Luleå kommun, säger Nordström.

PR-konsulten har även anlitats av kommunikationsbyrån Yours, som i sin tur har fakturerat Luleå kommuns tillväxtkontor.

Det var senhösten 2014 och rörde sig om en workshop för 50 000 kronor.

Då anlitades konsulten Niklas Wass ihop med musikentreprenören Troy Campbell, som även han ingår i kommunalrådets bekantskapskrets från tiden på PR-byrån Prime.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".