Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Föräldrar vill stoppa skolbeslut i rätten

Publicerat tisdag 3 maj 2016 kl 15.23
Föräldern Thomas Söderlund: Vi hoppas och tror på framgång
(1:51 min)
Liv Shange Moyo, Thomas Söderlund, Linda Wincent.
Liv Shange Moyo, Thomas Söderlund och Linda Wincent är kritisk till kommunens beslut om skolnedläggningarna. Foto: Beatrice Karlsson/Sveriges radio.

Föräldrarna som kämpar mot skolnedläggningarna i Luleå och för skolornas överlevnad har överklagat kommunens beslut till förvaltningsrätten.

P4 Norrbotten kunde under måndagen berätta att en grupp föräldrar som representerar samordningsgruppen Hela kommunen ska leva och lära har begärt att få beslutet om skolnedläggningarna i Luleå upphävt samt att verkställigheten ska stoppas medan förvaltningsrätten behandlar ärendet.

Till sin hjälp har föräldrarna anlitat en advokatbyrå som kommer att agera som föräldrarnas ombud.

– Vi har tagit juridisk experthjälp som stöd och hjälp vid formuleringen av den här överklagan. Vi hoppas och tror att det här beslutet kommer att stoppas i förvaltningsrätten, säger Thomas Söderlund, förälder.

Föräldrarna begär att beslutet om skolnedläggningarna prövas på flera grunder.

– Det är så mycket som är fel med beslutet, så vi känner att det måste prövas juridiskt. Den ekonomiska kalkylen som kommunen använt som underlag är felaktig. Sedan så bryter beslutet mot andra lagar. Enligt skollagen ska barnets bästa stå i centrum, men så har det inte varit, säger Liv Shange Moyo, förälder.

Samtidigt som skolnedläggningarna i Luleå har överklagats så jobbar de berörda föräldrarna för att få till stånd en folkomröstning.

– Vi måste samla in 6000 namnunderskrifter för att få till stånd en folkomröstning och idag har vi cirka 4200, säger Thomas Söderlund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".