Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ingen kommun i länet har plan mot extremism

Publicerat tisdag 3 maj 2016 kl 16.04
Kommunhandläggare: "Vi måste vara vaksamma"
(2:04 min)
Erik Nilsson, handläggare vid Överkalix kommun.
Erik Nilsson är kontaktperson i Överkalix kommun. Foto: Per Vallgårda

Arbetet mot våldsbejakande extremism går trögt i Norrbotten, inte en enda av länets 14 kommuner har en handlingsplan mot den här typen av samhällsfarligt våld.

– Det är svårt att svara på varför det är så i Norrbotten, men jag vet att generellt sett i ett nationellt perspektiv har det varit så att antingen har man inte sett det eller velat se sin roll eller se att det finns en problembild i kommunen som gör att man är tvingad till att starta ett arbete, så har det ofta varit, säger Daniel Norlander, huvudsekreterare i den nationella samordningsgruppen mot våldsbejakande extremism.

Enligt en enkät som gjorts av den nationella samordnaren har två tredjedelar av Sveriges kommuner en handlingsplan mot våldsbejakande extremism, eller är på väg att skaffa det.

Norrbottens kommuner är nu på väg att följa efter.

– Vi måste vara vaksamma, man ser ju en viss risk att det kan dyka upp sådant här i Sverige, och vi är ju en del av Sverige, så att visst, vi ska inte räkna bort oss där, säger Erik Nilsson, handläggare vid kommunkansliet i Överkalix.

– Just nu har vi kommit fram till att det är en handlingsplan som vi ska ta fram, och det finns en skrivelse till kommunstyrelsen om att ta ett beslut om det här.

I mitten av juni ska ett möte med samtliga 14 kommuner i Norrbotten hållas i Luleå om arbetet mot det är samhällshotet, och tanken är att bland annat Säpo och Migrationsverket ska delta.

Kommunernas arbete för att förebygga våldsbejakande extremism kan bland annat handla om att utbilda personal inom skolan och socialtjänsten så att personer som dras till höger-, vänster- eller islamextremistiska miljöer upptäcks tidigt.

– Säkerhetspolisen och polisen har till uppgift att göra bedömningar av vilka som är värst för tillfället, för vår del är det viktigaste att sätta demokratin i centrum, och är man beredd att använda våld för att förändra vår samhällsordning så hamnar man under vår radar, säger Daniel Norlander.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".