Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Flest känner sig otrygga i Arvidsjaur

Publicerat tisdag 10 maj 2016 kl 13.26
Sölve Lindmark: Tryggheten har blivit sämre än det var tidigare
(1:43 min)
Sölve Lindmark, bil, bagagelucka. Foto: Beatrice Karlsson/Sveriges Radio.
1 av 2
Sölve Lindmark tycker att han känner sig mindre trygg idag jämfört med när han var ung. Foto: Beatrice Karlsson/Sveriges Radio.
Lotta Åman och Kenneth Vikström. Foto: Beatrice Karlsson/Sveriges Radio.
2 av 2
Lotta Åman (S) kommunalråd i Arvidsjaur och Kenneth Vikström, lokalpolisområdeschef Piteå Älvdal. Foto: Beatrice Karlsson/Sveriges Radio.

Arvidsjaur är den kommun i Norrbotten där människor känner sig mest otrygga. Det visar en trygghetsmätning som polisen har gjort och där tre kommuner i länet har deltagit.

Närmare 90 kommuner i landet har deltagit i polisens trygghetsmätning, däribland Arvidsjaur, Piteå och Luleå.

I Arvidsjaur där invånarna känner sig mest otrygga oroar sig kvinnorna för att bli antastade, men även fortkörning oroar invånarna och risken att bli utsatt för villainbrott.

– Tryggheten har blivit sämre jämfört med tidigare. När jag växte upp kände man sig trygg, men det gör man inte längre. Där jag bor i Arvidsjaur är det många som har haft inbrott, säger Sölve Lindmark.

I Arvidsjaurs kommun har över 70 procent av de 600 personer som har tillfrågats deltagit i trygghetsmätningen och därmed är Arvidsjaur den kommun i landet där intresset har varit som störst.

Resultat för Arvidsjaur ligger kring riksgenomsnittet vilket är bra, men det finns en viss oro bland befolkningen.

– Man oroar sig lite grann för att folk ska börja bråka och slåss utomhus, att bilar kör för fort. Man oroar sig för inbrott, att kvinnor ska antastas och så finns det en liten oro att polisen inte bryr sig, säger Kenneth Vikström, lokalpolisområdeschef Piteå Älvdal.

En som tycker att det är svårt att få tag på polisen är Sölve Lindmark.

– När jag råkade ut för bilinbrott, så kom polisen först efter två dygn, säger han.

Av de tre kommuner i länet som deltagit i trygghetsmätningen, så känner sig befolkningen i Piteå tryggast, därefter kommer Luleå och sist Arvidsjaur.

– Det är viktigt att medborgarna i Arvidsjaur känner sig trygga. Den här trygghetsmätningen ska vi hädanefter göra varje år, så vi vet hur vi ska jobba i framtiden, säger Lotta Åman (S) kommunalråd i Arvidsjaur.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".