Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
P4 Norrbotten granskar

Journalistklubben kritisk till mediechefernas resa

Publicerat fredag 13 maj 2016 kl 05.18
Fackklubben: Det kan inverka på vårt jobb
(1:31 min)
Linda Kask, vice ordförande i Norrbottens medias journalistklubb.
1 av 2
"Det kan väcka misstro hos människor och det kan försvåra för oss när vi ska jobba", säger Linda Kask, vice ordförande i Norrbottens medias journalistklubb. Foto: Ulf Larsson/Sveriges Radio.
Mats Ehnbom, vd Norrbottens media
2 av 2
"I så fall har dom missuppfattat det helt och hållet", säger Mats Ehnbom, chefredaktör på Norrbottens-Kuriren och vd för Norrbottens media. om fackets kritik. Foto: Samed Salman/Sveriges Radio

Journalistklubben på Norrbottens media är kritisk till att chefredaktörerna för Norrbottens-Kuriren och NSD reste till USA i Luleå kommuns delegation.

Det var i början av året som en resa till Austin och Washington anordnades av Luleå kommun, med bland andra kommunalrådet Niklas Nordström (S), Matz Engman från Luleå näringsliv och Håkan Wiklund från kommunens tillväxtkontor. I delegationen fanns också topptjänstemän från Bodens kommun.

Med på resan var även Mats Ehnbom vd på Norrbottens media och chefredaktör på Norrbottens-Kuriren och Kalle Sandhammar vice vd på Norrbottens media och chefredaktör på NSD.

– Vi tycker det är en olycklig sammanblandning av roller och vi ser en risk att det kan försvåra för oss när vi är på fältet och ska granska dom här personerna i kommunledningen, säger Linda Kask, vice ordförande i journalistklubben på Norrbottens media.

– Det förvånar mig, i den roll jag har som vd ingår den här typen av kontakter och relationer. Fackklubben har vetat om de här sedan januari och det är första gången jag hör några reaktioner på det, säger Mats Ehnbom.

Från fackklubben i på Norrbottens media så ser man mest allvarligt på trovärdigheten, hur folk i allmänhet uppfattar sådana här reseupplägg.

– Man måste tänka på hur det ser ut utåt, att det kan väcka misstro hos människor och det kan försvåra för oss när vi ska jobba, säger Linda Kask.

Om den kritiken säger Mats Ehnbom:

– I så fall har dom missuppfattat det helt och hållet. Dels missuppfattat vad vi gjorde på resan men även missuppfattat min roll som vd. Det är en diskussion vi får ta internt men som sagt, de har aldrig framfört den åsikten till mig.

NSD:s chefredaktör Kalle Sandhammar säger att trovärdigheten är det viktigaste de har. 

– Och det finns ingen annanstans i Norrbotten som den oberoende granskningen är lika skoningslös som i NSD, oavsett eventuella annonsrelationer eller andra typer av relationer. Det vet alla, säger han och fortsätter:

– Det börjar bli dags för Sveriges Radio att ställa motfrågor till den som framför kritiken: Vi har ju själva på NSD skrivit ifrågasättande om Luleå kommuns Austinsamarbete, som är uppe i exemplet. Är inte det ett tecken på integritet? Alla läsare kan vara trygga.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".