Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Allt färre överviktsoperationer

Publicerat måndag 16 maj 2016 kl 07.35
Marcus Sundén: Det är trist, men nödvändigt
(1:47 min)
Marcus Sundén, kirurg Sunderby sjukhus.
Marcus Sundén, kirurg Sunderby sjukhus. Foto: Anna Torgnysdotter/ Sveriges Radio.

Antalet magsäcksoperationer i Norrbotten som görs för att patienter ska kraftigt gå ner i vikt har minskat till närmare en tredjedel av det antal som gjordes för bara några år sedan.

Det är en minskad pengapåse till de här operationerna som står bakom minskningen, men också skärpta kriterier för vem som får opereras.

– Idag gör vi 100 operationer per år och det är en ganska stor förändring, absolut, säger Marcus Sundén som är kirurg vid Sunderby sjukhus.

Från att ha årligen ha opererat uppemot kring 275 patienter i Norrbotten för överviktskirurgi, är kirurgen på Sunderby sjukhus nu nere på strax under 100 magsäcksoperationer idag. Sjukhuset är idag det enda sjukhus inom landstinget som numera utför operationerna i länet.

– Vi har minskat som en kombination av ändrade operationskriterier och minskad operationsutrymme, konstaterar Marcus Sundén.

Trenden med allt färre som numera opereras med magsäckskirurgi, alltså att kirurgiskt minska magsäcken för att snabbare kunna ge mättnadskänsla, gäller över hela landet. Det handlar delvis om att man betat av en stor del av den kö och det stora uppsving som funnits för de här operationerna sedan mitten av 2000-talet. I Norrbotten hade man också under ett par år extrapengar. Pengar som nu är slut.

Men minskningen handlar också om att man i Sunderbyn och på flera håll valt att höja kraven för vilken BMI, Body Mass Index som handlar om graden av övervikt, som man måste ha för att bli opererad, om man inte också samtidigt har överviktssjukdomar som t ex diabetes.

Egentligen inte för att det är helt medicinskt motiverat eftersom hälsoeffekterna visar sig fortfarande vara goda även om om man har ett index under det nu stipulerade BMI 40, utan mer för att man måste göra val mellan behövande patientgrupper.

Något som Marcus Sundén tycker är trist, men nödvändigt.

--Fick vi obegränsade resurser skulle vi såklart operera mer, hemskt gärna, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".