Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Bro ska minska myggen i Övertorneå

Publicerat måndag 16 maj 2016 kl 15.22
Kommunalrådet Tomas Mörtberg: Jag har svårt att se andra alternativ
(1:47 min)
Tomas Mörtberg (C) Övertorneå Foto Stig-Arne Nordström/Sveriges Radio.
1 av 2
Tomas Mörtberg (C) Övertorneå. Foto Stig-Arne Nordström/Sveriges Radio.
Krister Palo, skylt Trafikverket. Foto: Beatrice Karlsson/SverigesRadio.
2 av 2
Krister Palo planerare på Trafikverket region Nord. Foto: Beatrice Karlsson/Sveriges Radio.

Nu kräver kommunalrådet i Övertorneå att Trafikverket bygger en bro mellan fastlandet och holmen Vähäsaari. 

Orsaken är att de befintliga vägtrummorna till holmen slammar igen och anses därför vara en bidragande orsak till tidigare mygginvasioner i kommunen.

P4 Norrbotten har tidigare berättat att Övertorneå drabbades av mygginvasion under sommaren 2014. Kommunalrådet Tomas Mörtberg tror att problemet framför allt beror på att vägbanken mellan fastlandet och holmen Vähäsaari slammar igen och hindrar genomströmningen. Konsekvensen av detta har blivit nya områden för kläckning av mygg.

– Nu kräver vi att Trafikverket anlägger en riktig bro till holmen Vähäsaari. Nu finns det två vägtrummor där vattnet ska passera och det räcker inte. Folk som bor längs älven säger att vägtrummorna har slammat igen och när vattnet sjunker undan så får vi bekymmer med myggen, säger Tomas Mörtberg (C) kommunalråd i Övertorneå.

Krister Palo, planerare på Trafikverket region Nord är väl medveten om problemet.

– Det kan vara en av orsakerna till att de har mygg i Övertorneå. Vi har gjort en utredning av vägbanken och tittat på hur vi skulle kunna lösa det här problemet. Ett alternativ är att vi bygger en större bro eller så byter vi ut vägtrummorna, säger han.

Krister Palo säger vidare att det kan komma att kosta mellan 5 och 50 miljoner kronor beroende på hur vägbanken kommer att åtgärdas.

– Jag tror att en ny bro kan bli väldigt kostsamt och det skulle dröja många år innan vi kan bygga den. En enklare lösning som inte blir så dyr vore det bästa, säger Palo.

Men det centerpartistiska kommunalrådet i Övertorneå Tomas Mörtberg vill se att det byggs en bro till Vähäsaari.

– Jag har svårt att se andra alternativ. Trafikverket måste satsa pengar ibland för att förbättra miljön, säger Mörtberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".