Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Kalix folkhögskola ställer in höstens utbildning

Publicerat onsdag 18 maj 2016 kl 09.06
Lotta Löthberg, kursansvarig: Sorgligt att intresset för journalistik har sjunkit så mycket och så drastiskt
(2:02 min)
Skylt som visar Kalix Folkhögskola
Folkhögskolan i Kalix har tvingats ställa in höstens journalistutbildning.

Antalet sökande har senaste åren blivit färre på flera av journalistutbildningarna på landets folkhögskolor, rapporterar Kulturnytt. Anrika Kalix folkhögskola har så får sökande att de nu ställer in höstens journalistutbildning.

– Problemet är att det är sorgligt för skolan att behöva konstatera att intresset för journalistik har sjunkit så mycket och så drastiskt, tycker vi, för det har gått väldigt fort.

Det säger Lotta Löthberg som är kursansvarig för journalistlinjen på Kalix folkhögskola. På elva år har antalet sökande till utbildningen där gått från över hundra sökande, till fem stycken.

Men det är inte bara Kalix folkhögskolas journalistutbildning som har få sökande. Vår rundringning visar en nedåtgående trend i antalet sökande i hela landet. Fyra av de sex folkhögskolor kulturnytt pratat med har haft färre än två sökande per plats.

Det som de drabbade folkhögskolorna har gemensamt är att de ligger utanför storstäderna samt att de har en mer praktiskt inriktad journalistutbildning än högskoleutbildningarna i journalistik.

Journalistprogrammet på Stockholms universitet och Göteborgs universitet har fler än fem förstahandssökande per plats. Men varför försvinner då de sökande från folkhögskolorna? 

– Den allra viktigaste orsaken tror jag är att arbetsmarknaden för journalisterna, den är ju svår. Sen tror jag också att folkhögskolorna, att det inte är lika självklart idag att titta på folkhögskolorna som ett utbildningsalternativ. De vet helt enkelt inte att vi finns, säger Lotta Löthberg.

En av de fem som hoppades på att få läsa journalistik i just Kalix till hösten är Eva Lena Aro från Övertorneå. Hon hade tänkt att lämna sitt jobb som handläggare på socialtjänsten för att gå tillbaka till skolbänken, men nu blir det alltså inte så.

– Alltså först kändes det jättetrist när jag fick veta det, för att det här är en utbildning som jag gått och lite så här, sneglat på i flera år egentligen, från och till så där haft drömmen om att gå den här utbildningen, men nu var det liksom ett skede i mitt liv där jag kände att nämen Nu! Nu är det liksom dags att prova det här, så jag hade ju hoppats på det här, säger hon.

Antal sökande till journalistutbildningar på folkhögskolor


Kalix Folkhögskola : 2016: 5, 2015: 34 , 2014: 43

Ljungskile folkhögskola : 2016: 31, 2015: 46, 2014: 68

Södra Vätterbygdens folkhögskola : 2016: 26, 2015: 42, 2014: 42

Strömbäcks folkhögskola : 2016: 21 (ej färdigt), 2015: 28 , 201435-40

Skurups folkhögskola : 2016: 57, 2015: 80 , 2014okänt

Kaggeholms folkhögskola : 2016: 71 (ej färdigt), 2015: 62 , 201487

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".