Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Få elever och snäv budget för flygteknikutbildning

Publicerat måndag 23 maj 2016 kl 16.11
Kommunalrådet Yvonne Stålnacke: Elevantalet måste öka
(1:45 min)
Yvonne Stålnacke (S), kommunalråd i Luleå. Foto: Samed Salman/Sveriges Radio
Yvonne Stålnacke (S), kommunalråd i Luleå. Foto: Samed Salman/Sveriges Radio

Gymnasieutbildningen i flygteknik i Luleå dras med sviktande elevantal. Samtidigt ska huvudmannaskapet för gymnasieutbildningen i flygteknik flyttas från Nordiskt Flygteknikcentrum till barn- och utbildningsnämnden, som inte kan bedriva utbildningen inom befintlig budget.

Under november förra året var 61 elever inskrivna vid gymnasieutbildningen i flygteknik. Antalet elevplatser är totalt 84. För att budgeten ska gå ihop måste fler söka till utbildningen.

– Det behövs två elever till som går utbildningen för att vi ska klara budgeten, säger Yvonne Stålnacke (S), kommunalråd i Luleå.

Samtidigt som gymnasieutbildningen dras med sviktande elevantal så flyttas huvudmannaskapet från Nordiskt Flygteknikcentrum till barn- och utbildningsnämnden. Det efter skolinspektionens tillsyn av ledningsstrukturen under hösten 2014.

– Vi har i väldigt många år haft utbildningen i bolagsform. Dels beroende på att vi har riksintag. Nu säger Skolverket att vi inte kan ha det så. Teknikutbildningen kommer att ligga kvar i bolaget, men gymnasieutbildningen kommer att flyttas till barn- och utbildningsnämnden, säger kommunalrådet Yvonne Stålnacke.

I samband med att huvudmannaskapet ändras, så övergår merparten av den personal som är anställd av Nordiskt Flygteknikcentrum till barn- och utbildningsförvaltningen. Och då det gäller utbildningens framtid säger Yvonne Stålnacke så här:

– Det är ju alltid så att man behöver fundera om man har saker som går med underskott ska finnas kvar eller inte, men utbildningen är viktig för regionen och försvaret. I dagsläget är det inte aktuellt att lägga ner utbildningen, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".