Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Försvarets kamp mot Sunderby sjukhus utbyggnad sågas

Publicerat onsdag 25 maj 2016 kl 05.17
Jan Nyberg (MP): Försvarsmakten inser inte att slaget är förlorat
(1:48 min)
Sunderby sjukhus med Jan Nyberg (MP) infälld.
Sunderby sjukhus med Jan Nyberg (MP) infälld. Montage: Sveriges Radio. Foto: Stig-Arne Nordström och Beatrice Karlsson/Sveriges Radio.

Utbyggnationen av Sunderby sjukhus i Luleå ligger nu hos regeringen, efter att Mark- och miljööverdomstolen beviljat Fortifikationsverket prövningstillstånd. Men Försvarsmaktens långdragna kamp mot en påbyggnad sågas av Luleåpolitiker.

Miljöpartiets gruppledare Jan Nyberg menar att Försvarsmakten uppträder som rättshaverister och inser inte att slaget är förlorat.

– Med en dåres envishet fortsätter Försvarsmakten att säga nej till en påbyggnad av Sunderby sjukhus, säger han.

Försvarsmakten anser att Sunderby sjukhus ligger utanför sammanhållen bebyggelse och att objekt högre än 36 meter inte kan tillåtas. De högsta byggnadsdelarna av Sunderby sjukhus uppgår redan idag till cirka 36 meter över mark.

Försvarsmakten har tidigare överklagat till länsstyrelsen och Mark- och miljödomstolen som båda gått på Luleå kommuns linje att ändra detaljplanen och tillåta byggen upp till 45 meter.

– Sunderby sjukhus får inte bli högre än vad det är idag. Den befintliga byggnaden är på 36 meter och det tar vi redan hänsyn till. För att flygflottiljen F 21 och andra flygvapenförband ska kunna lösa sina krigsuppgifter i länet, så krävs det att vi kan flyga ut och landa lågt med våra flygplan från så många håll som möjligt, säger Martin Eliasson vid Försvarsmakten.

Nu har Mark- och överdomstolen gett Fortifikationsverket prövningstillstånd och därmed ligger påbyggnaden av Sunderby sjukhus hos regeringen.

– Jag tror att regeringen kommer att gå på kommunens linje och tillåta byggen upp till 45 meter, för det är klart att vi måste kunna utveckla Sunderby sjukhus, säger Yvonne Stålnacke (S) kommunalråd i Luleå.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".