Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Samarbete för bättre IT-säkerhet

Publicerat fredag 27 maj 2016 kl 06.00
Jeanette Nilsson, tillväxtchef Bodens Kommun: "Ny kunskap för oss alla"
(1:29 min)
Två män hackar en dator
Foto: Alastair Grant TT

Fler och fler samhällsfunktioner kopplas upp mot internet vilket leder till en större sårbarhet när det handlar om cyberattacker. Därför startar nu Luleå tekniska universitet ett nytt centrum för forskning på området.

I samarbetet finns också flera kommuner och elbolag med - däribland Bodens kommun där Jeanette Nilsson är tillväxtchef:

– Det här är ju en ny kunskap för oss alla egentligen att den är så lättillgänglig den digitala informationen och vi har ju inte jobbat så att vi tror att folk kan komma åt den, säger Jeanette Nilsson.

Samtidigt som satsningen på Luleå tekniska universitet presenterades kom också en ny rapport från Riksrevisionen som granskat informationssäkerheten på flera myndigheter. Granskningen visar på stora brister, bland annat när det handlar om elsäkerhet.

Och det är också flera elbolag som finns med i satsningen som startas på LTU - en satsning som går under namnet: Säkerhet i samhälle och kritiska infrastrukturer.

– Det finns ett stort intresse från kraftbolagen och vi har fått med oss dem att satsa på det här och det är viktigt för dem att säkerställa då de är beroende av att den digitala infrastrukturen funkar. Det är ett ömsesidigt beroende mellan ström och IT, säger Jeanette Nilsson.

Boden kommun satsar 1,2 miljoner kronor på projektet och ser det hela som en investering för framtiden och som en stor konkurrensfördel:

– Det är ju en av våra framtida stora näring som vi ser att när det ska lagras så mycket data så finns det möjlighet att etablera sig i Boden både utifrån att försvarsindustrin finns i Boden men också att datahallar och datautveckling finns i Boden så det finns ju en marknad också för fler teknikkonsultföretag, säger Jeanette Nilsson.

– Det är en ökande marknad och då är vi ett bra ställe att lagra på och då måste man naturligtvis vara säker.Och mycket mer kommer att ske maskinelöverföring så kommer det att bli mer saker som ska lagras och då är vi ett bra ställe att lagra på, lägger hon till.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".