Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Abecede kan ta över gruvan

Publicerat torsdag 2 juni 2016 kl 05.30
Konkursförvaltaren: Vill inte lämna prisuppgift över radio
(1:47 min)
Northland Resources
Om malmpriserna stiger kan driften komma att återupptas i gruvan. Och kanske blir det Abecede som tar över gruvan. Foto: Northland Resources

Efter beskedet att mångmiljonärerna i bolaget Abecede behåller anrikningsverket i Kaunisvaara lever hoppet om att gruvan ska öppnas igen någon gång i framtiden. Och det kan bli Abecede som tar över även gruvan, om priset på järnmalm är det rätta.

– Om det finns en ekonomisk uppsida med att bedriva produktion i eget namn så att säga, så är de säkerligen också intresserade av att också överta gruvområdet och tillstånden för att bedriva verksamheten säger Hans Andersson, Northlands konkursförvaltare.

Han har fört diskussioner med Abecede om ett övertagande av hela gruvverksamheten.

– Ja, givetvis i och med att vi diskuterat anrikningsverket så diskuterar man ju också framtiden för gruvan i ett driftsläge också.

Anrikningsverket såldes för knappt ett år sedan till Abecede för 50 miljoner kronor.

Vad det skulle kosta att köpa själva gruvan i dag vill inte Hans Andersson säga.

– Jag vill inte lämna någon prisuppgift så här över radio i offentlighet utan det får bli en enskild diskussion.

Sannolikt skulle gruvan vara mycket billig i dag, bland annat för att Abecede eller någon annan som köper gruvan då måste ta på sig ansvaret, och mångmiljonkostnader, för efterbehandling av gruvområdet.

Efterbehandlingen, alltså åtgärder för att återställa gruvområdet planeras nu av konkursboet i samråd med länsstyrelsen och troligen kommer samhället att tvingas ta på sig en del av kostnaderna.

Skulle malmpriset stiga så att det blir lönsamt att öppna gruvan kan efterbehandlingen avbrytas.

– Även om efterbehandlingen skulle vara helt slutförd så hindrar inte det i och för sig, om de marknadsmässiga förutsättningarna är de korrekta, att man skulle återuppta en gruvdrift.

Men det kan dröja med tanke på priscykler som malmpriserna brukar följa, säger Hans Andersson.

– Om man tittar på historiken så handlar det ju om ett flertal år innan man kan förvänta sig att prisbilden är tillbaka på en sådan nivå att det är motiverat att ta upp en produktion igen, rent faktiskt.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".