Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
P4 Norrbotten granskar

Kommunen sålde för en krona – hyr tillbaka för en miljon

Publicerat tisdag 7 juni 2016 kl 06.00
Kommunalrådet: Jag var emot att hyra
(5:54 min)
Lotta Åman kommunalråd (S) i Arvidsjaur, Kerstin Olla Grahn kommunchef, Sara Persson fasttighetschef.
1 av 5
Lotta Åman kommunalråd (S) i Arvidsjaur, Kerstin Olla Grahn kommunchef, Sara Persson fasttighetschef. Foto: Bo Torbjörn Ek/Sveriges Radio.
Gamla brandstationen i Arvidsjaur som ska bli HVB-hem.
2 av 5
I dag hyr kommunen lokaler för 1,1 miljon per år i den gamla brandstationen. Foto: Bo Torbjörn Ek/Sveriges Radio
Margareta Persdotter, boendechef på Arvidsjaurs kommun.
3 av 5
Margareta Persdotter, boendechef på Arvidsjaurs kommun. Foto: Bo Torbjörn Ek/Sveriges Radio
HVB-hemmet på gamla brandstationen i Arvidsjaur.
4 av 5
HVB-hemmet på gamla brandstationen i Arvidsjaur. Foto: Bo Torbjörn EK/Sveriges Radio
Välkomstpaket för ensamkommande på HVB-hemmet i den gamla brandstationen.
5 av 5
Välkomstpaket för ensamkommande på HVB-hemmet i den gamla brandstationen. Foto: Bo Torbjörn Ek/Sveriges Radio

Kommunen förlorade stora pengar på försäljningen av den gamla brandstationen i Arvidsjaur. Det visar P4 Norrbottens granskning. Brandstationen såldes för en krona, men sen hyrde kommunen in sig i lokalerna för en miljon kronor om året.

Brandstationen kostade kommunen pengar, den behövde renoveras, och det skulle bli dyrt. Därför lades den gamla brandstationen ut på anbud.

Det kom ett anbud. Priset på huset blev en krona och kommunen sålde till företaget Exclusive car events. Samma företag som äger det nya Clarionhotellet i centrum. Affären innebar en förlust för kommunen på drygt 400 000 kronor, men ansågs som rimligt.

– Ja, det var en bra affär för oss. I och med att vi inte hade någon användning av den så såg vi att det var en vinst för oss i längden att sälja den, säger Sara Persson som är fastighetschef i Arvidsjaurs kommun.

Men ett år efter försäljningen så ökade behovet av lokaler på grund av flyktingströmmen.

Kommunen vill nu hyra in sig i en del av den brandstation som såldes för en krona. En affär som kommunens tjänstemän gjorde upp utan att kommunens politiker fått säga sitt.

Hyresavtalet som kostar kommunen en dryg miljon om året var en ny bekantskap för det Socialdemokratiska kommunalrådet Lotta Åman;

– Alltså det här är första gången jag ser det här avtalet. Har aldrig sett det tidigare, jag säger så här, att jag var emot att vi skulle hyra brandstation, eftersom vi hade sålt det för en krona.

Lotta Åman bläddrar bland handlingarna runt försäljning och hyresavtalet;

– Vi hade andra träbyggnader som vi kunde hyra, eller få lös, men då är det så att då fick man inte försäkra dom på grund av brandrisk och såna saker. Jag tycker att, ja, det blev väl kanske lite konstigt, säger hon.

När P4 Norrbotten granskar fakturor och kalkyler så visar det sig att affären varit bra för köparen, alltså Exclusive car events.

Om kommunen hade behållit brandstationen hade man kunnat tjäna flera hundra tusen per år. Skälet till det är det nya HVB-hemmet, som betalas med statliga medel. Staten betalar mer än en halv miljon per år i hyra - och det är pengar som går till Exclusive car events, men som kunde ha gått till kommunen.

– Det är ju alltid svårt att vrida tillbaka klockan och veta vad man skulle ha gjort i ett tidigare skede. Men som jag ser det så är det ingen större förlust för oss i om man räknar i ett längre perspektiv, säger fastighetschefen Sara Persson.

Tanken var att brandstationen redan i vintras skulle vara fylld med ett 20-tal ensamkommande barn. Kommunen betalar redan hyran, men det ekar tomt i lokalerna, anpassningen för en dryg miljon räckte inte, och det blev bakläxa på bland annat brandskyddet.

– Vi har haft en plan å vara klar i februari å sen har det flyttats fram och flyttats fram. Det är ju frågan om det blir före semestern eller efter semestern, säger Margareta Persdotter boendechef på Arvidsjaurs kommun.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".