Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Satelliter från Esrange utreds

Publicerat onsdag 8 juni 2016 kl 16.07
Jan Nygren: Vi tuggar på
(1:42 min)
Esrange utanför Kiruna. I mitten av bilden syns fältet där ballongsläppen sker. Längre bort syns raketuppskjutningsplatsen.
1 av 3
Esrange utanför Kiruna. I mitten av bilden syns fältet där ballongsläppen sker. Längre bort syns raketuppskjutningsplatsen. Foto: Alexander Linder/Sveriges Radio.
2020 kanske det skjuts upp mindre satelliter från Esrange utanför Kiruna. Jan Nygren (i mitten) utreder förutsättningarna för det.
2 av 3
2020 kanske det skjuts upp mindre satelliter från Esrange utanför Kiruna. Jan Nygren (i mitten) utreder förutsättningarna för det. Här besöker han raketbasen tillsammans med några andra. Foto: Alexander Linder/Sveriges Radio.
Esranges platschef Lennart Poromaa och landshövding Sven-Erik Österberg på raketbasen Esrange utanför Kiruna.
3 av 3
Esranges platschef Lennart Poromaa och landshövding Sven-Erik Österberg på raketbasen Esrange utanför Kiruna. Foto: Alexander Linder/Sveriges radio.

Små satelliter kanske skjuts upp i omloppsbana från raketbasen Esrange utanför Kiruna om några år. Men en fråga som inte ännu har fått sin lösning är finansieringen.

Anna Rathsman är ansvarig för SSC:s projekt att skjuta upp satelliter från Esrange.

– Vi ser en marknad för att kunna skjuta upp mindre satelliter. Den bana vi kan erbjuda härifrån är en polär bana som är väldigt attraktiv. Det finns ett intresse och det är idag kö på satelliter som vill komma upp i rymden och som inte gör det för att det nu inte finns så mycket möjligheter, säger hon.

Enligt Anna Rathsman finns det ett behov av en europeisk uppskjutningsplats.

Satelliterna skulle kunna användas för exempelvis jordobservation, kommunikation och forskning.

Idag skjuts det upp sondraketer och ballonger från basen som ligger i barrskogen, några mil öster om Kiruna. Men för att också satelliter ska kunna skjutas upp krävs det bland annat nya byggnationer. Det kan kosta mellan 600 och 700 miljoner kronor.

Vem ska då betala?

– Vi tittar på om det finns möjlighet från till exempel EU:s strukturfonder att möjligtvis kunna investera. Vi tittar på andra möjliga investeringsmöjligheter, säger Anna Rathsman.

Statssekreterare Karin Röding från Utbildningsdepartementet besökte Esrange på tisdagen för att få mer information om raketsbasens planer.

– Eftersom vi har en sådan fantastisk infrastruktur i Sverige på den här platsen där inte så många bor, så vore det fantastiskt om vi kunde utnyttja det till andra och nya ändamål, säger hon.

Regeringen har därför gett den tidigare ministern Jan Nygren i uppdrag att analysera förutsättningarna för att skjuta upp mindre satelliter i omloppsbana från Esrange. I oktober i år ska han rapportera vad han har kommit fram till. Han tittar bland annat på marknadsläget, men vill inte ännu avslöja något.

– Vi tuggar på och kommer att lämna någon typ av rekommendation till regeringen, men jag vill inte dra några slutsatser. Det faktum att regeringen har bett mig göra det här jobbet kan väl ändå tyda på att man har ett visst intresse och skulle bli glada om det gick, säger Jan Nygren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".