Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

S i Luleå säger nej till folkomröstning om skolan

Uppdaterat onsdag 19 oktober 2016 kl 17.07
Publicerat onsdag 19 oktober 2016 kl 15.14
Carina Sammeli (S): Det viktiga är att rekrytera lärare
(1:19 min)
Luleås kommulråd Yvonne Stålnacke (S) och barn- och utbildningsnämndens ordförande Carina Sammeli (S) utanför Kulturens hus.
Luleås kommulråd Yvonne Stålnacke (S) och barn- och utbildningsnämndens ordförande Carina Sammeli (S) utanför Kulturens hus. Foto: Alexander Arvidsson/Sveriges Radio.

Socialdemokraterna i Luleå säger nej till en folkomröstning om framtidens skola i kommunen. Det framkom idag när kommunalrådet Yvonne Stålnacke och barn- och utbildningsnämndens ordförande Carina Sammeli presenterade en mångmiljonsatsning.

Att över 8 000 personer i kommunen har skrivit på för en folkomröstning om Framtidens skola har inte gått kommunledningen förbi. Man har även träffat aktionsgruppen för att diskutera vad folkomröstningen ska handla om.

Trots det menar Socialdemokraterna att frågan ändå ska avgöras av fullmäktige.

Frågan om en folkomröstning om skolan kommer upp på kommunstyrelsens bord den 7 november, för att slutgiltigt avgöras på fullmäktige den 21 november, enligt den preliminära tidplan som råder.

Vid dagens presskonferens presenterades även en mångmiljonsatsning på skolan i Luleå, där skolan föreslås få ett extra tillskott på 10,5 miljoner kronor i nästa års kommunala budget.

En stor del av satsningarna handlar om kompetensförsörjning på kort och lång sikt.

  • Behålla äldre lärare i yrket, 5 miljoner kronor
  • Skapa en personalbuffert, 2 miljoner kronor
  • Introduktion för vikarier via e-learning, 200 000 kronor
  • Pilotprojekt för att frigöra tid för lärarna, 2 miljoner kronor
  • Marknadsföra läraryrket och Luleå kommun som attraktiv arbetsgivare, 1,1 miljoner kronor
  • Utflyktspengar för elever utanför LLT:s linjenät, 200 000 kronor
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".