Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Bergsstatens förre chef hjälper Beowulf i Kallak

Publicerat måndag 31 oktober 2016 kl 05.45
Jan-Olof Hedström: Jag ska använda min kunskap så att man inte gör tabbar
(2:00 min)
Jan-Olof Hedström, före detta chef för Bergsstaten, nu rådgivare åt Beowulf Mining.
1 av 3
Jan-Olof Hedström, före detta chef för Bergsstaten, nu rådgivare åt Beowulf Mining. Foto: Per Vallgårda
Polisen fick gräva i över två timmar för att få upp demonstranterna. Foto: Filip Hannu / Sveriges Radio.
2 av 3
Demonstranter hade bland annat grävt ned sig i marken under protesterna mot gruvbrytning i Kallak. Foto: Filip Hannu
Kurt Budge, vd för Beowulf mining, som vill starta gruvdrift i Kallak.
3 av 3
Kurt Budge, vd för Beowulf mining. Foto: Per Vallgårda

Beowulf Mining satsar offensivt för att få ja till gruvbrytning i Kallak, väster om Jokkmokk. Nu har bolaget knutit till sig Bergsstatens förre chef som rådgivare.

Tillståndsmyndigheten Bergsstaten behandlar just nu Beowulfs förnyade ansökan om bearbetningskoncession.

Som ett led i det arbetet har bolaget Beowulf knutit till sig den tidigare chefen vid myndigheten Bergstaten, Jan-Olof Hedström.

– Jag ska nog bara använda min kunskap, så att man inte gör tabbar i onödan när det handlar om kontakten, när det handlar om tolkning av lagar och praxis och så vidare. Och jag tror att jag har en hel del att tillföra, säger Jan-Olof Hedström.

Efter protesterna och polisingripandena i samband med provbrytningen i Kallak sommaren 2013 har Beowulf fått ny ledning och vd:n Kurt Budge har gjort stora ansträngningar för att skapa goda relationer i Jokkmokk, även med samebyarna som han söker samarbete med.

– Jag träffade dem i juni och det kändes som ett positivt möte, säger han.

Jan Erik Länta, ordförande i Jåkkåkaska sameby, har dock inte ändrat sin ståndpunkt.

– Han ville informera och prata om vilka de är, så det var inga nyheter. Från vår sida ser vi inte att man kan starta någon gruva i Kallak, säger han.

Samtidigt söker bolaget Beowulf samarbete med en rad intressenter i Jokkmokk, exempelvis näringslivet, och gruvbolaget har gått in med riskkapital i ett lokalt utvecklingsbolag, hittills en halv miljon kronor.

Enligt Christian Rimpi, förvaltare vid Jokkmokks allmänning som äger utvecklingsbolaget, har det bidragit till att jobb skapats i kommunen.

– Så skulle jag definitivt välja att se det, säger han.

Kan du säga hur många?

– Nej, det är svårt att säga, men att skapa jobb, ja.

Varför tror du att gruvbolaget går in med pengar?

 – Det är klart att det kan vara ett sätt att skapa en positivare bild av företaget.

Den före detta chefen för Bergsstaten Jan-Olof Hedström som nu är rådgivare åt Beowulf säger att han inte tagit ställning till gruvplanerna.

– Nej, jag tycker ju inte någonting, utan jag vill ge det så bra förutsättningar som möjligt om det stämmer överens med den svenska lagstiftningen. Och jag vill ge råd så att det ska vara möjligt så att man inte i onödan tappar ett sådant här projekt i Norrbottens län. Det är viktigt för Norrbotten, säger Jan-Olof Hedström.

Bergstatens prövning av Beowulf Minings förnyade ansökan om gruvbrytning i Kallak pågår för fullt och just nu inväntas remissvar från länsstyrelsen, Sametinget och Jokkmokks kommun om gruvplanerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".