Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Dietist-Siv jämför skolmaten förr och nu

Publicerat måndag 7 november 2016 kl 10.35
"Det behöver inte vara bättre för att det är närproducerat"
(3:19 min)
Matsedlar, jämförelse mellan 1950-tal och dagens skolmat.
1 av 3
Matsedlar, jämförelse mellan 1950-tal och dagens skolmat. Foto: P4 Norrbotten/Sveriges Radio
Skolmatsedel från 1950-talet.
2 av 3
Skolmatsedel från 1950-talet. Foto: P4 Norrbotten/Sveriges Radio
Siv Eliasson-Kurkinen, dietist på Sunderby sjukhus. Foto: Tova Nilsson/Sveriges Radio
3 av 3
Siv Eliasson-Kurkinen, dietist på Sunderby sjukhus. Foto: Tova Nilsson/ Sveriges Radio

Skolmatens kvalitet är ganska ofta ett hett diskussionsämne och idag, när dietisten Siv Eliasson Kurkinen gästade P4 Norrbotten, frågad vi oss om skolmaten var bättre förr?

Siv har fått i uppdrag att jämföra en skolmatsedel från sent 1950-tal med en skolmatsedel från 2016.

Den äldre matsedeln, som är från Kalix, tycks präglas av den mat som produceras i trakten – det är mycket fisk och grönsaker efter årstid. Det måste väl vara bra – eller?

En portion skolmat kostar idag i snitt kring tio kronor och det kan ju tyckas lite. Går det verkligen att laga välsmakande näringsrik mat för de pengarna?

Vi frågar oss också om närproducerat per automatik innebär bättre kvalitet och näringsinnehåll?

Hela samtalet går att lyssna till här, en dryg timme in i sändningen.

Matsedeln i sin helhet hittar du här nedan i PDF-format.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".