Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

UD avråder från alla resor – men tusentals afghaner ska utvisas

Publicerat onsdag 16 november 2016 kl 05.28
Wajed Hajizada: Jag trodde inte det här om svenska politiker
(1:52 min)
Wajed Hajizada, asylsökande i Boden.
Wajed Hajizada är skarpt kritisk till avtalet som ska möjliggöra för Sverige att verkställa fler tvångsutvisningar till Afghanistan. Foto: Johanna Hövenmark/Sveriges Radio

Trots kraftigt försämrat säkerhetsläge i Afghanistan tvingas tusentals afghaner att återvända. Wajed Hajizada i Boden menar att mänskliga rättigheter är satta ur spel.

Medan Wajed Hajizada ovisst väntar på beslut i sitt asylärende ser han många andra afghaner få avslag från Migrationsverket.

– Politikerna i Sverige har alltid sagt i medierna att de stöder mänskliga rättigheter. Jag väntade mig inte det här av svenska politiker, säger han.

Så många som 34 000 afghaner i Sverige väntar i dag på besked om framtiden, och fler än hälften är barn som flytt utan sina föräldrar. Hittills i år har Migrationsverket meddelat avslag till ungefär 3 500 asylsökande personer från Afghanistan.

De senaste landrapporterna från såväl Migrationsverket som människorättsorganisationerna, beskriver ett land där säkerhetsläget kraftigt har försämrats under de senaste åren. Utrikesdepartementet, UD, avråder från alla resor till Afghanistan, eftersom samtliga som vistas i landet bedöms löpa risk att drabbas av terrorattentat.

– Landet är redan i en våldsamt utsatt och svår situation och det blir allt värre. allt pekar på att det blir allt värre, säger Anders Fänge, Afghanistanexpert och ledamot i styrelsen för Svenska Afghanistankommittén.

Något som skrämmer Wajed Hajizada och andra asylsökande från Afghanistan är det avtal som Sverige nyligen har tecknat med Afghanistan, i syfte att verkställa fler tvångsutvisningar.

Gränspolisen spårar gömda personer med utvisningsbeslut, och inom några veckor väntas utvisningarna enligt det nya avtalet komma igång.

– Det här avtalet är inte människornas val utan ett avtal mellan två länder, och det accepterar inte vi, säger Wajed Hajizada.

Fredrik Lundh Sammeli, riksdagsledamot från Norrbotten, är migrationspolitisk talesperson för Socialdemokraterna.

– Varje person som söker asyl i Sverige får en rättssäker prövning. Har man skyddsskäl enligt migrationsverket får man ett uppehållstillstånd och ska snabbt ut i samhället. Har man det inte så ska man återvända. Så återvändandeavtalet förändrar inte prövningen för den enskilde personen, säger han.

Det förvärrade säkerhetsläget i Afghanistan kan, enligt Fredrik Lundh Sammeli, leda till att fler afghaner beviljas uppehållstillstånd framöver.

Ett fördjupande reportage om säkerhetsläget i Afghanistan och situationen för asylsökande afghaner hittar du nedan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".