Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
P4 Norrbotten granskar

Jalil får inte börja i skolan – kämpar för att bevisa sin ålder

Publicerat måndag 21 november 2016 kl 05.15
Jalil, asylsökande: Jag vill få svenska kompisar och lära mig språket
(2:02 min)
Barbro Andreasson tillsammans med Jalil i Boden.
Barbro Andreasson och Jalil har nu, efter ett år, fått hit handlingar för att försöka styrka att Jalil uppgett sin rätta ålder. Foto: Johanna Hövenmark/Sveriges Radio

Jalil från Afghanistan sade att han var 16 år, men Migrationsverket registrerade honom som vuxen. På vilka grunder? Den frågan ska visa sig svår att få besvarad när P4 Norrbotten granskar rättssäkerheten.

– Jag vill gå i skolan, få svenska kompisar och lära mig språket. Men jag är hemma hela tiden, säger Jalil, asylsökande i Boden.

Barn och ungdomar på flykt ska snabbt in i skolan och har, grundat i FN:s barnkonvention, samma rättigheter som alla barn i Sverige.

– Han bara sade som det var, att hans pappa hade sagt att han var 16 år när han flydde, säger Barbro Andreasson.

Det var Barbro Andreasson som mötte Jalil i oktober förra året när han kom ensam på flykt från Afghanistan.

– Jag fick ett telefonsamtal om att det fanns en ung afghansk pojke vid järnvägsstationen som behövde hjälp. Jag åkte naturligtvis genast dit och hittade honom: en liten, tunn, blek, trött, ledsen kille, säger Barbro Andreasson.

Jalil hade inte några ID-handlingar med sig. Men han visste att han var inne på tionde skolåret, att han börjat i skolan som sexåring och hans pappa hade sagt till honom att han var 16 år.

Tillsammans med ytterligare sju ungdomar skickades Jalil till Migrationsverkets mottagningsenhet i Skellefteå för registrering.

– Där bara skrev man upp hans ålder från 16 till 18 år, säger Barbro Andreasson.

I Migrationsverkets handlingar om Jalil finns en tjänsteanteckning:

"Den asylsökande har uppgett att han är under 18 år. Det finns emellertid inget utrymme för Migrationsverket att göra någon annan bedömning än att sökanden uppenbart är över 18 år".

Justitieombudsmannen, JO, har flera gånger kritiserat Migrationsverket för att utifrån otillräckligt underlag ha ändrat ungdomars ålder tidigt i asylprocessen. Bakgrunden till JO:s ställningstagande är rättssäkerheten.

Migrationsverket ska initialt registrera den ålder den sökande uppger, såvida det inte är uppenbart för alla och envar att personen är vuxen.

Men på vilka grunder det är uppenbart för Migrationsverket att Jalil är myndig finns inte dokumenterat i handlingarna där Jalil registreras som vuxen. Därmed handlar det om ett myndighetsutövande som får stora konsekvenser för den enskilde, men är väldigt svårt att granska i efterhand. 

Jalil har efter ett år utan skolgång lyckats få hit ID-handlingar från Afghanistan och har ett pass på ingång, för att försöka styrka att han talade sanning om sin ålder när han kom till Sverige.

P4 Norrbottens granskning "Jalils förlorade år – åldersbedömningarna och rättssäkerheten" hittar du i reportaget nedan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".