Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
P4 Norrbotten granskar

Advokatsamfundet kritiserar förslag till ny lagstiftning

Publicerat måndag 21 november 2016 kl 12.43
Åsa Carlander Hemingway, Migrationsverket: Vi välkomnar regeringens förslag
(1:44 min)
Migrationsverket i Boden.
Migrationsverket i Boden. Foto: Susanne Lindholm/TT

Nästa år väntas ny lagstiftning för åldersbedömning av barn som flytt ensamma till Sverige. Migrationsverket välkomnar lagförslaget men Advokatsamfundet ser flera brister.

– Om det i en lagstiftning står vad Migrationsverket ska gå efter så förtydligar det dels för Migrationsverket men också för den sökande, säger Åsa Carlander Hemingway, enhetschef på Migrationsverkets rättsavdelning.

Förslaget till ny lagstiftning innebär att Migrationsverket tidigt i asylprocessen ska fatta tillfälliga åldersbeslut, som ska kunna överklagas i domstol. Lagförslaget innebär även att tusentals ungdomar ska ålderstestas genom magnetröntgen.

– Detta förslag från regeringen är något som vi välkomnar, säger Åsa Carlander Hemingway.

Men alla är inte odelat positiva till lagförslaget. Advokatsamfundet vänder sig mot att det tillfälliga beslutet om ålder ska börja gälla direkt, alltså innan det vinner laga kraft efter domstolsprövning. Det innebär att ungdomar kan fråntas skolgång och annat stöd innan frågan är avgjord.

Advokatsamfundet anser också att lagförslaget fäster för stor vikt vid medicinska åldersbedömningar. Det "är av största vikt att regeringen även fortsättningsvis beaktar den vetenskapliga osäkerhet som finns kring dessa medicinska bedömningar", skriver Advokatsamfundet.

De medicinska åldersbedömningarna får kritik från fler håll. Nyligen av en grupp forskare som i en debattartikel i Svenska Dagbladet menade att det är oetiskt att utsätta unga människor för detta, eftersom resultaten inte är helt säkra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".