Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Miljödomstolarna har ändrat inställning om vindkraften

Publicerat onsdag 23 november 2016 kl 06.14
Vindkraftens betydelse för hållbar utveckling vägs in
(1:42 min)
Vindkraftverk i Markbygden. Foto: Nils Eklund/Ekot. 2010-08-27.
1 av 2
Vindkraftverk i Markbygden. Foto: Nils Eklund
Kristina Ek(t.v) och Maria Pettersson vid LTU.
2 av 2
Kristina Ek(t.v) och Maria Pettersson vid LTU. Foto: Nils Eklund

Miljödomstolarna har anpassat sig till det breda politiska stöd som vindkraften fått med åren. Det trots att lagen inte uttryckligen ger utrymme för de positiva miljöeffekterna.

Det är forskare vid Luleå tekniska universitet som gått igenom drygt 20 domar från miljödomstolarna och miljööverdomstolen, i huvudsak från år 2005. 

Då slog en dom, som visat sig vara vägledande, fast att vindkraftens betydelse för en hållbar utveckling ska vägas in när vindkraftsetableringar ställts mot andra intressen som exempelvis rennäring eller naturvärden.

– Och det hade man inte alls gjort innan, för vi har även tittat på fall från 90-talet och framåt. Och när man började lyfta in vindkraftens positiva miljöeffekter kan man säga att då vann plötsligt vindkraften. Tidigare så krävdes väldigt mycket för att man skulle få etablera vindkraft, säger Maria Pettersson som är docent i rättsvetenskap vid Luleå tekniska universitet och fortsätter.

Alltså tidigare räckte det med att någons landskapsbild doldes för att man skulle säga nej. Så att i den viktningen hade vindkraften ingen tyngd.

Miljödomstolarna har alltså ändrat inställning, trots att det uttryckligen inte står något i lagen om att beakta vindkraftens positiva miljöeffekter.

Formellt sett prövas vindkraften som industriell verksamhet. Det kan bli problematiskt i framtiden enligt forskarna, som därför föreslår ett tillägg i miljöbalken om att även den miljömässiga nyttan bedöms i domstolarnas tillståndsprövning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".