Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Unga flyktingars skolgång mellan stolarna

Publicerat måndag 5 december 2016 kl 13.10
Meta Wiborg, läkare: Viktigt att ungdomarna får fortsätta vad de har påbörjat
(1:45 min)
Meta Wiborgh, nätverket Kraftsamling för ensamkommande barn i Luleå.
1 av 2
Meta Wiborg, läkare och god man, vill diskutera de ensamkommande ungdomarnas fortsatta skolgång med politikerna. Foto: Samed Salman / Sveriges Radio Norrbotten
Ali Joozjani, Ali Karimi och Nadia Sahlin.
2 av 2
Luleåeleven Ali Joozjani tillsammans med vännerna Ali Karimi och Nadia Sahlin. Foto: Johanna Hövenmark/Sveriges Radio

Ensamkommande skolungdomar i Luleå som fyller 18 år hänvisas till andra orter, exempelvis Boden. Skolbussar kan vara en lösning för att de ska slippa uppbrott från kamrater och lärare.

17-årige Ali Joozjani från Afghanistan beskriver skolmiljön i Luleå som sin trygghet.

– Alla mina kompisar är här, mina lärare är här. Jag tycker om dem och vill fortsätta med dem. Jag vill stanna och gå i skolan i Luleå, säger han.

Nätverket Kraftsamling för ensamkommande barn i Luleå har begärt möten med de politiska partierna i kommunen. De vill prata om situationen för de cirka 250 ensamkommande barn som bor i Luleå. En central fråga är skolgången för elever som fyller 18 år, eller får sin ålder uppskriven av Migrationsverket.

Eleverna flyttas då till kommuner där det finns asylboenden för vuxna. Ett troligt scenario är att ungdomar i Luleå hänvisas till boenden i Boden.

– Har de rätt att fortsätta skolan i Luleå så ska det ordnas med skolskjutsar. Vem ska stå för vad? Det blir en massa praktiska frågor. Vi hoppas få politikerna att förstå att det är viktigt att de här personerna får fortsätta med vad de har påbörjat, säger läkaren Meta Wiborg, god man tillika engagerad i nätverket.

Yvonne Stålnacke (S), kommunalråd, säger att hennes parti inom kort ska träffa representanter för nätverket och att skolfrågan är under utredning.

Jessica Karlström är projektledare inom gymnasieskolan i Luleå.

– Vi försöker nu kartlägga var våra elever tar vägen när de fyller 18 år. Om de flyttas till Boden så håller vi på att titta över en eventuell överenskommelse mellan kommunerna kring möjligheterna att fortsätta sina studier i Luleå alternativt fortsätta sina studier i Boden, att de tar vid där, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".