Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Hossain Soki Walladi ska utvisas – i år igen

Publicerat fredag 16 december 2016 kl 05.40
"Det enda som finns kvar av mitt liv är alla papper"
(1:41 min)
Hossain Soki Walladi, Boden.
1 av 2
Halva sitt liv har Hossain Soki Walladi levt med utvisningsbeslut till Tchad, landet han lämnade som tonåring. Foto: Johanna Hövenmark/Sveriges Radio
Hossain Soki Walladi visar tidningsartiklar.
2 av 2
Genom åren har tidningar som Expressen och NSD rapporterat om Hossain Soki Walladis situation. En situation som är densamma nu som för 15 år sedan. Foto: Johanna Hövenmark/Sveriges Radio

Hossain Soki Walladi i Boden ska utvisas till Tchad i Centralafrika. Men det är inte första gången. Halva livet har han levt i en rundgång mellan svenska myndigheter och Tchads ambassad.

Hossain Soki Walladi har fler myndighetspapper och intyg än vad de flesta människor ser under en hel livstid.

– Det enda som finns kvar i mitt liv är papprena, säger han.

I pärmarna finns gamla tidningsartiklar där det står att Hossain Soki Walladi ska utvisas till Tchad, landet han som tonåring flydde efter att ha suttit fängslad på grund av sin pappas politiska motståndsaktiviteter.

– Jag vågar inte drömma om någon bättring efter alla dessa år, säger Hossain Soki Walladi.

I 15 år har han levt med utvisningsbeslut och pendlat mellan Migrationsverket, utlänningsnämnden, migrationsdomstolar och gränspolisen. Hossain Soki Walladi har gång på gång fått avslag på sin asylansökan och det har hittills inte gått att verkställa utvisningen.

– Jag har tre handlingar från Tchads ambassad där det står att de inte utfärdar resehandlingar, säger Hossain Soki Walladi.

Migrationsverket anser att Hossain Soki Walladi inte gjort tillräckligt för att kunna återvända, med hänvisning till att han skriftligen begärt resehandlingar.

– Det finns myndigheter som kan bistå med att ordna ID-handlingar och resehandlingar om man saknar det. Däremot ligger det alltid på den sökande att själv göra det den kan för att få fram handlingar. Både Migrationsverket och migrationsdomstol har ansett att det finns mer han kan göra, säger Helena Trældal, tillförordnad enhetschef på Migrationsverkets förvaltningsprocessenhet i Boden.

Vad mer kan han göra?

– Till exempel besöka ambassaden för att få resehandlingar utfärdade, säger Helena Trældal.

Nyligen lämnade Migrationsverket på nytt över ärendet till gränspolisen som har uppdraget att verkställa utvisningen.

– Jag väntar på att se hur de ska hantera mitt fall den här gången, säger Hossain Soki Walladi.

Peter Varga, jurist på Rådgivningsbyrån för asylsökande och flyktingar, är sedan cirka en månad tillbaka ombud för Hossain Soki Walladi. Han pratar om ett rättsligt vakuum.

– Han har sedan maj 2001 stått helt och hållet utanför det svenska samhället. Jag inbillar mig att det är svårt för de allra flesta att föreställa sig vad det faktiskt innebär att stå utanför samhället, säger Peter Varga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".