Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
1 av 2
Peter och Einar Segerström hjälps åt att få sändaren runt halsen på björnen. Foto: David Zimmer
Peter Segerström, fältarbetare inom björnprojektet.
2 av 2
Peter Segerström, fältarbetare inom björnprojektet. Foto: Ulf Larsson/Sveriges Radio
Lyssna
(2:12 min)
Lyssna
(2:12 min)
Lyssna
(2:12 min)
Därför dör björnarna
Publicerat onsdag 15 mars 2017 kl 07.19
Publicerat onsdag 15 mars 2017 kl 07.19
1 av 2
Peter och Einar Segerström hjälps åt att få sändaren runt halsen på björnen. Foto: David Zimmer
Peter Segerström, fältarbetare inom björnprojektet.
2 av 2
Peter Segerström, fältarbetare inom björnprojektet. Foto: Ulf Larsson/Sveriges Radio

Under förra året dog fyra radiosändarmärkta björnar i Norrbotten. Efter obduktioner på Statens veterinärmedicinska anstalt har nu en rapport om dödsfallen sammanställts.

En björn, en ung hanne, vet man dog av naturliga orsaker. Den hade blivit ihjälbiten av en annan björn. Det är den vanligaste dödsorsaken efter jakt. Under björnforskningsprojektet dryga 30 år finns det 37 dokumenterade fall där andra björnar är dödsorsaken.

En annan björn, en vuxen hanne, vet man dog i samband med sövningen.

– Det var ett olyckstillfälle för oss. Björnarna har tjock päls och blir varm när vi jagar den för att sätta en sömnpil i den. Efter skottat försöker vi styra ut björnarna till öppna snöklädda ytor. Den här björnen gick in i tät skog och somnade i en vattenpöl, säger Peter Segerström är fältansvarig för björnforskningen:

En tredje björn, en vuxen hanne, som märktes 24 april, dog två dagar senare. Obduktionen på SVA har inte kunnat ge någon orsak till dödsfallet. Den här björnen hade en mottagare inopererad som forskarna hade hoppas skulle hjälpa till att lösa dödsorsaken.

– SVA har inte kunnat hitta någon dödsorsak och vi såg inga problem med den när den märktes. Den dog två dagar efter märkningen. Det fanns en hjärtfrekvens- och- kroppstemperaturlogg i björnen. Men det har inte hjälpt oss med dödsorsaken, bara tid för dödsfallet, säger Peter Segerström.

En fjärde björn, en vuxen hona, som märktes 30 maj som hittades död 10 juni. Obduktionen utförd av SVA visade att björnen hade bakterier i hjärtat och dog av hjärtsvikt två dagar efter märkningen. Mottagaren i björnen visade att den hade hög feber innan den dog.

– Infektionen måste den haft i kroppen innan vi sövde den. Vi ser det som uteslutet att den fått infektionen i samband med märkningen och att den på så kort tid utvecklats så mycket att björnen dött. V tror att den var ordentligt sjuk och att den möjligen skulle ha dött ändå, men att vår märkning skyndade på det förloppet, säger Peter Segerström.

Att björnar dör i samband med sövning är mycket ovanligt. Sedan 1984 har 2049 björnmärkningar skett. Runt en procent av björnarna har dött under, eller i nära anslutning till märkningarna.

Relaterat
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".