Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
(2:16 min)
Lång väntan på utredningar om utsatta barn
Publicerat onsdag 15 mars kl 09.10
Chefen Roger Burman är tacksam över den fördubblade bemanningen i Piteå på grund av det ökade trycket.
1 av 2
Chefen Roger Burman är tacksam över den fördubblade bemanningen i Piteå på grund av det ökade trycket. Foto: Anna Torgnysdotter/Sveriges Radio.
Fler orosanmälningar i Piteå har gjort att trycket ökat på mottagningen hos socialsekreterarna Frida Andersson och Maria Nilsson.
2 av 2
Fler orosanmälningar om barn i Piteå har gjort att trycket ökat på mottagningen hos socialsekreterarna Frida Andersson och Maria Nilsson. Foto: Anna Torgnysdotter/Sveriges Radio

Socialtjänsten i Piteå har under det senaste året brutit mot lagen när det gäller barn och unga som man misstänker far illa. Vissa ärenden har blivit liggande i ett års tid innan en utredning startat.

I 70 procent av fallen har man inte lyckats utreda inlämnade anmälningar inom den lagstadgade utredningstiden på fyra månader.

Att barn och familjer i behov av hjälp och stöd har fått vänta alltför länge är problematiskt, säger Roger Burman, chefen för socialtjänstens stöd till barn och familjer. 

– Det är ju jätteallvarligt. Och vi såg ju att det var på väg åt det hållet redan i slutet av 2015 att situationen. Att redan då hade vi köer och det såg ut att förvärras.

Det som hände i Piteå, då för ett drygt år sedan, var att kommunen Lex Sarah-anmälde sig själv, det vill säga anmälde till IVO att kommunen inte klarade av att ge den stöd och hjälp som barn med problem eller utsatta barn behövde. Och som även lagen kräver.

Det som hänt sedan dess är att utredningstiderna sänkts och nu är det även betydligt färre barnärenden som står i kö. Politikerna har gett klartecken till en fördubbling av bemanningen, från åtta socialsekreterare till ett 15-tal tjänster och man kommer även köpa in experttjänster för att korta utredningstiderna.

– Vi har fått okej att rekrytera det som behövs, säger Roger Burman, chef för socialtjänstens stöd till barn och familjer.

Och Piteå är långtifrån ensamt om att behöva utöka personalstyrkan på grund av den kraftiga ökning av antalet orosanmälningar som varit i länet under senaste fem åren, alltså anmälningar som görs till en kommuns socialförvaltning, när någon misstänker att ett barn far illa.

På själva mottagningen i Piteå dit anmälningarna kommer först, har läget varit tufft under i flera års tid nu.

– Alla känner ju den stressen av att vi inte kan hantera alla ärenden, säger Maria Nilsson. Men hon lyfter också fram att cheferna har varit bra i att försöka minska på stressen och att flera nyrekryteringar gjorts.

För Maria Nilsson och Frida Andersson som jobbar med anmälningarna är det så påtagligt att fler och fler barn och deras familjer är i behov av stödinsatser, till exempel av en familjebehandlare som gör hembesök eller av samtal på mottagningen.

– Jag tänker bara utifrån de här våldsärendena, så upplever jag att föräldrar har som inte insikten att barnen är med i det här: "De hörde inte att vi bråkade". När vi pratar om det, då väcker vi kanske en liten tanke hos föräldrarna att barn ser och hör mycket mer än vad man tror, säger Frida Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".