Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Advokat: Osäkert om ny Linna-rättegång

Publicerat måndag 20 mars 2017 kl 19.29
Thomas Magnusson
Kaj Linnas advokat Thomas Magnusson är inte säker på att det blir en ny förhandling. Foto: Viktor Blomberg/Sveriges Radio

En ny rättegång är planerad för den livstidsdömde Kaj Linna. Efter Högsta domstolens resningsbeslut vill åklagaren att fallet tas upp på nytt. Men Linnas advokat är inte säker på att det faktiskt blir en rättegång.

Om åklagaren Jens Göransson hade valt att avsluta den nya förundersökningen hade Kaj Linna släppts ur fängelset. Men i ett yttrande till hovrätten motsätter sig han att Linna frikänns från brotten han dömts för.

"Jag åberopar samma bevisning som den ursprungliga åklagaren hade i tingsrätten och hovrätten, både muntlig och skriftlig. Bevisningen kommer att kompletteras när den pågående förundersökningen är klar", säger Jens Göransson i ett pressmeddelande.

Hovrätten för övre Norrland har tagit ställning till yttrandet och planerar för en ny rättegång.

"Målet ska hållas i Umeå med början den 9 maj. Huvudförhandlingen beräknas pågå i flera dagar", skriver rätten i ett pressmeddelande.

Kaj Linnas advokat Thomas Magnusson befinner sig på en utlandsresa och har ännu inte fått tillfälle att prata med sin klient. Han tycker dock att man inte ska tolka dagens besked så bokstavligt som det har gjorts på sina håll.

– Jag är inte säker på att det blir en ny förhandling. Åklagaren har ju inte slutfört sin egen förundersökning än, säger han till TT.

– Det åklagaren hänvisade till var bland annat sådant som jag har begärt, genomgång av telefonlistor och sådant. Det har vi inte fått redovisat än.

Hovrätten har ändå planerat in en ny huvudförhandling i maj.

– Det behöver inte betyda någonting. Det är för att de helt enkelt är förberedda om det blir något.

– När förundersökningen är redovisad så får vi se vad den innehåller.

I den nya bevisningen ingår bland annat analyser av den trafik och de telefonuppkopplingar som gjordes i samband med det uppmärksammade rånmordet som Linna är dömd för. Två bröder angreps på sin gård i Kalamark utanför Piteå i april 2004. Den ene blev brutalt mördad, den andre skadades svårt.

"Vilka ytterligare kompletteringar som är att vänta kan jag inte gå in på förrän förundersökningen är klar", säger Jens Göransson.

Beskedet innebär att 54-årige Kaj Linna blir kvar i fängelse, där han suttit i drygt tolv år. Han dömdes mot sitt nekande och begärde resning av HD fyra gånger innan det beviljades i december förra året. Han har aldrig begärt att få sitt straff tidsbestämt, eftersom han anser sig oskyldigt dömd.

Trots att det saknades tekniska bevis och att vittnen inte kunnat placera honom på platsen dömdes Kaj Linna till livstids fängelse för mord och grovt rån.

Fakta: Kalamarksmordet och fallet Linna

I april 2004 attackerades två bröder på sin gård utanför Piteå. Den ene blev brutalt mördad, den andre skadades svårt.

Ett vittne uppgav att han hört Kaj Linna planera att råna bröderna. Men den överlevande brodern pekade ut en annan person som gärningsman, denne hade dock alibi.

Luleå tingsrätt dömde i december 2004 Kaj Linna till livstids fängelse för mord och grovt rån. Hovrätten fastställde domen i mars året därpå.

I oktober 2010 var Linna nära att beviljas resning av Högsta domstolen och en ny rättegång, men fick avslag.

I december 2016 beviljades Linnas resningsansökan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".