Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Läkare tar blodtrycket på patient. Foto: Bertil Ericsson/TT
Foto: Bertil Ericsson/TT
Lyssna
(3:56 min)
Lyssna
(3:56 min)
Lyssna
(3:56 min)
Kunskapsnätverk för samers hälsa ska bildas
Publicerat fredag 24 mars 2017 kl 11.29
Publicerat fredag 24 mars 2017 kl 11.29
Läkare tar blodtrycket på patient. Foto: Bertil Ericsson/TT
Foto: Bertil Ericsson/TT

Regeringen avsätter tre miljoner kronor för arbetet, som även innebär att en strategi för utveckling och förbättring av samers hälsosituation ska tas fram.

Syftet med ett kunskapsnätverk om samers hälsa är att kunna ge en hälso- och sjukvård som bättre tar hänsyn till samers språk och kultur.

Regeringen ger alltså tre miljoner kronor till arbetet med att starta upp kunskapsnätverket. Bakgrunden är det arbete som landstinget i Västerbotten, Region Norrbotten, Region Jämtland/Härjedalen gjort tillsammans med Sametinget och samiska organisationer.

Sametinget har under 2015 på uppdrag av regeringen gjort en kartläggning av samernas psykosociala hälsa. Kartläggningen visade att samer har sämre eller mycket sämre hälsa än motsvarande grupper i övriga samhället.

Pengarna som regeringen nu ger ska inom ramen för kunskapsnätverket också användas till att ta fram en långsiktig och samlad strategi för utveckling och förbättring av samers hälsosituation.

 – Regeringen har satt upp målet om att sluta de påverkbara hälsoklyftorna inom en generation. Den samiska befolkningen har en sämre hälsa än motsvarande grupper i övriga samhället. För att förbättra den och minska hälsoklyftorna behöver vi kunskap och strategier för att se inom vilka områden hälso- och sjukvården kan utvecklas och anpassas till den samiska befolkningens behov, säger sjukvårdsminister Gabriel Wikström.

I kunskapsnätverkets arbete ingår att utreda vilka verksamhetsfunktioner och vårdtjänster som kan utvecklas för den samiska befolkningen. Dessutom är målet att kunskaperna om samers psykiska och somatiska hälsosituation ska breddas och fördjupas.

Utvecklingsstrategin ska också beskriva hur kunskapsnätverket ska drivas långsiktigt av landstinget, de berörda regionerna och de samiska organisationerna, det handlar både om ekonomin och verksamheten. Senast 31 januari 2020 ska arbetet ska slutredovisas till regeringen.

Dagens regeringsbeslut är ett svar på den ansökan som i december skickades in av Västerbottens läns landsting, Region Norrbotten och Region Jämtland/Härjedalen, Sametinget, Svenska Samernas Riksförbund, Landsförbundet svenska samer, riksorganisation Samerna, SameÄtnam och SámiNuorra.

Relaterat
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".