Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Börje Stålnacke, 91 år, har ramlat ett flertal gånger i hemmet.
1 av 3
Börje Stålnacke, 91 år, föll så illa att han fick åka ambulans till Sunderby sjukhus. Sonen Stefan kämpar för att pappa ska slippa ramla igen. Foto: Johanna Hövenmark/Sveriges Radio
Stefan Stålnacke, son till Börje som drabbats av fallskada.
2 av 3
Stefan Stålnacke kämpar för att hans 91-årige pappa Börje ska slippa ännu en fallolycka. Foto: Johanna Hövenmark/Sveriges Radio
Stefan Stålnacke, son till Börje som drabbats av fallskada.
3 av 3
Stefan Stålnacke vet att hans pappa Börje löper stor risk att ramla igen, om han skickas hem från sjukhuset. Foto: Johanna Hövenmark/Sveriges Radio
P4 Norrbotten granskar
Lyssna
(2:27 min)

Stefan Stålnacke: Jag vill bara inte att pappa ska ramla mer

Publicerat måndag 3 april 2017 kl 05.30

Varje år ramlar fler än 1 000 norrbottningar över 75 år så illa att de måste läggas in på sjukhus. En av de drabbade är 91-årige Börje Stålnacke i Luleå som har demenssjukdom.

Följ vår granskning och dela med dig av din berättelse under #onödigafall i sociala medier.

Stefan Stålnacke är advokat bosatt i Umeå. Hans 91-åriga föräldrar Börje och Stina Stålnacke bor i Luleå och har hemtjänst.

När vi träffar Stefan är han, som anhörig på distans, förtvivlad över sin pappas och mammas situation.

– Mamma är tunn och späd, hon orkar inte ta tag i honom och lyfta upp honom och hjälpa honom. Men hon har gjort så gott hon kunnat och hon vill ju vara tillsammans och man ser att det finns ett stort kärleksförhållande mellan dem båda och att de saknar varandra när det är något som händer.

Börje Stålnacke, som är drabbad av demenssjukdom, ligger på Sunderby sjukhus efter en i raden av fallolyckor.

Han ramlade med ansiktet rätt ner i backen.

Stefan Stålnacke tycker att hemtjänstpersonalen har gjort ett bra jobb men konstaterar att föräldrarnas förändrade hälsotillstånd kräver större insatser än så.

– Han har ramlat så att han har fått hela bröstkorgen på höger sida alldeles blåslagen, men inget brutet förrän nu sista gången då han ramlade och slog sig på näsan, säger han.

Börje Stålnacke har råkat ut för flera fallolyckor i bostaden.

– Pappa har gått på toaletten väldigt ofta, han har gått på nätterna. Det kan vara flera gånger i timmen som han är uppe. Ibland kommer han ihåg att ta med rollatorn men ibland glömmer han att ta med den därifrån. När han går tillbaka ytterligare någon timme senare så har han ingen rollator, säger Stefan Stålnacke.

Som anhörig känner sig Stefan Stålnacke både frustrerad och maktlös. Han vet att om pappa Börje skickas hem från sjukhuset så är risken stor att han drabbas av ännu en fallolycka. Både Stefan och hans syster anser att föräldrarna behöver få flytta till ett äldreboende där de tryggt kan få tillbringa sina sista år som äkta makar.

Men Börje Stålnacke ligger kvar på sjukhuset, trots att läkare bedömer honom som färdigbehandlad.

– Mamma vill inget annat än att få hem pappa, det vet jag. Då känner man en slitning för att jag inte släpper hem pappa, men jag vill helt enkelt inte att han ska ramla mer, säger Stefan Stålnacke.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".