Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
P4 Norrbotten granskar
Anders Bergström, läkemedelschef Region Norrbotten
1 av 2
"Visst kan man se det som ett misslyckande", säger Anders Bergström, läkemedelschef i Region Norrbotten. Foto: Johanna Hövenmark/Sveriges Radio
Yngve Gustafson professor i geriatrik vid Umeå universitet
2 av 2
"Den enskilt vanligaste orsaken till att gamla människor ramlar är läkemedelsbiverkningar", säger Yngve Gustafson, professor i geriatrik på Umeå universitet. Foto: Alva Nilsson/Sveriges Radio
Lyssna
(2:29 min)
Dålig kontroll på riskläkemedel för äldre
Publicerat tisdag 4 april 2017 kl 05.30

Olämpliga läkemedel orsakar många fallolyckor. Ändå får bara var sjunde 75-plussare i Norrbotten med fler än fem läkemedel en korrekt journalförd läkemedelsgenomgång årligen.

Följ vår granskning och dela med dig av din berättelse under #onödigafall

Olämpliga mediciner, allt för höga doser eller farliga kombinationer läkemedel är ett gissel för många äldre människor.

– Den enskilt vanligaste orsaken till att gamla människor ramlar är läkemedelsbiverkningar. För människor med demenssjukdom och människor med hjärnskador, som är extra känsliga i nervsystemet, är läkemedel särskilt farliga, säger Yngve Gustafson, professor i geriatrik på Umeå universitet.

I Norrbotten bor omkring 13 000 personer över 75 år med fler än fem läkemedel, en majoritet av dessa är kvinnor. Men endast var sjunde får en korrekt journalförd läkemedelsgenomgång årligen.

Visst kan man se det som ett misslyckande.

Läkaren som går igenom och rensar i medicinlistan ska använda ett särskilt sökord i journalsystemet, som gör informationen lättåtkomlig för annan vårdpersonal som träffar patienten.

– Jag kan till exempel skriva in att patienten hade ramlat. Kan det bero på det här vätskedrivande läkemedlet? Jag minskar dosen till hälften eller provar att avsluta behandlingen, följ upp om fyra veckor. Sådan information är jätteviktig för en annan läkare att se, säger Anders Bergström.

Trots att rutinen har funnits sedan 2012, används den alltså bara för var sjunde patient. Långt ifrån Region Norrbottens nuvarande mål att åtminstone hälften av patienterna ska ha korrekt journalförda läkemedelsgenomgångar.

Förutom att läkare riskerar att missa vad andra läkare gör, blir följden att vården saknar koll på hur många äldre som egentligen får någon form av läkemedelsgenomgång. Det är nämligen rutinen för journalföring, det särskilda sökordet vilket sällan används, som gör det hela mätbart.

– Nej, vi har inte koll på exakt siffra, säger Anders Bergström.

Vilka läkemedel ökar fallrisken? En längre intervju med Yngve Gustafson, professor i geriatrik, hör du i vårt förmiddagsprogram.

Relaterat
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".