Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
P4 Norrbotten granskar
(1:55 min)
Revision: Vården brister i att skydda äldre från fallolyckor
Publicerat onsdag 5 april kl 05.45
Revisionsrapport fallolyckor.
1 av 2
Statistik om fallolyckor som regionpolitikerna får ta del av stämmer inte överens med verkligheten. Det är en av slutsatserna i en ny revisionsrapport. Foto: Johanna Hövenmark/Sveriges Radio
Patientsäkerhetssamordnare Birgitta Boqvist, Region Norrbotten.
2 av 2
"Patienter ska inte behöva ramla när de är på sjukhus", säger Birgitta Boqvist, verksamhetsstrateg i Region Norrbotten. Foto: Johanna Hövenmark/Sveriges Radio

Arbetet med att rädda patienter från att ramla när de ligger på sjukhus har allvarliga brister. Det konstaterar Region Norrbottens revisorer i en ny rapport.

Följ vår granskning och dela med dig av din berättelse under #onödigafall

Region Norrbotten rapporterade i fjol att nästan 400 patienter råkat ut för fallolyckor i sjukvården, och det är olyckor som i många fall inte skulle ha behövt ske.

– Det är viktiga frågor. Patienter ska inte behöva ramla och skada sig när de är på sjukhus, säger Birgitta Boqvist, sakkunnig i patientsäkerhet i Region Norrbotten.

På sitt bord har hon en ny revisionsrapport som pekar på stora brister i regionens fallförebyggande arbete. Kritiken från revisorerna ska besvaras för att i maj lyftas till politikerna i regionstyrelsen.

Länets sjukvård har inte tillräckligt med rutiner och system för att förebygga fall och rutinerna som finns för att rapportera, utreda och följa upp olyckorna används endast till en viss del.

– Vi måste jobba med att sprida den här kunskapen och få ut den i verksamheten. Till exempel hitta vilka avdelningar är det som har största riskerna, där det är äldre multisjuka. På de avdelningarna måste man vara extra vaksam, säger Birgitta Boqvist.

Utöver priset som patienterna tvingas betala i form av lidande och onödigt långa vistelser på sjukhus, kostar fallolyckorna på sjukhus drygt 12 miljoner kronor årligen (siffra från 2015).

Det är ganska vass kritik i den här rapporten. Är det inte så att man har misslyckats då?

– Jag välkomnar de här rapporterna och nu måste vi jobba med de här åtgärderna. Nu får de ett fokus. Så det är bara för oss att kämpa på här, säger Boqvist.

Yngve Gustafson, geriatrikprofessor vid Umeå universitet, har studerat varför fallförebyggande arbete ofta haltar. Du hör honom i vårt eftermiddagsprogram, efter kl 15.30.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".