Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
(2:00 min)
Geologen hoppas på gruvboom med 650 nya jobb
Publicerat måndag 10 april kl 07.44
Ida Källberg, geolog, Hannukainen mining
Ida Källberg med en borrkärna från Hannukainen. I järnmalmen finns också koppar och guld som ska utvinnas, enligt planerna. Foto: Per Vallgårda

En gruvboom kan stå för dörren i Tornedalen med drygt 650 nya jobb i två av konkursade Northlands gruvprojekt på båda sidor riksgränsen.

I Pajala kommun vill företaget Abecede återuppta driften i Kaunisvaaragruvan, och även i systerkommunen Kolari i Finland planeras en gruva.

Ida Källberg, geolog vid Hannukainen mining, hoppas att båda blir verklighet:

– Det behövs jobb här i norr, oberoende av om vi är på svenska eller finska sidan.

Hannukainen mining ägs av familjeföretaget Tapojärvi med rötter i Kolari, ett par mil öster om Pajala. Gruvan som dotterbolaget nu vill öppna köptes av Northlands konkursbo för två år sedan.

Ansökningar om tillstånd att starta gruvbrytning norr om Kolari ligger nu hos finska myndigheter och redan i augusti planeras provbrytning av 2 000 ton malm i det redan befintliga dagbrottet.

– Vi gör det för att göra anrikningsprov i pilotskala där det faktiskt handlar om riktiga mängder.

Två företag har tidigare brutit malm i Hannukainen, sista gången fram till början av 1990-talat då Outokumpu drev gruvan.

Northland hade planer att på sikt öppna gruvan igen, men konkursen kom emellan.

En fördel jämfört med Kaunisvaaragruvan är att det finns järnväg i närheten, och tanken är att den ska använda den för att transport av malmkoncentrat till någon utskeppningshamn i Bottenviken.

Ida Källberg visar borrkärnor från Kaunisvaara och Hannukainen och säger att det finns en viktig skillnad mellan malmerna, i den finska järnmalmen finns också guld och koppar.

– Det är som en biprodukt men den koppar och guld som finns beräknas kunna täcka nästan hälften av produktionskostnaderna.

Det betyder att det har stor betydelse för kalkylen att det kan bli lönsamt att driva gruvan?

– Absolut, nog spelar det stor roll.

Kaunisvaara och Hannukainen var två systerprojekt innan Northland gick i konkurs, men även nu finns kontakter mellan gruvprojekten:

– Vi har en sån där enkel diskussion och uppdaterar varann om vad som är på gång, men inte så mycket mer för tillfället. Tröskeln för båda parter att ta kontakt är inte hög.

Företaget Abecede beräknar att det behövs cirka 350 personer för att driva Kaunisvaaragruvan, i Hannukainen behövs något färre:

– Under produktion, dryga 300.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".