Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
P4 Norrbotten granskar
(1:34 min)
Kommunal om fallolyckorna: Personalen måste få rätt förutsättningar
Publicerat torsdag 6 april kl 06.10
Ingela Olsson, ombudsman Kommunal.
När en fallhändelse utreds måste personalens situation få större fokus, menar Ingela Olsson, ombudsman Kommunal. Foto: Johanna Hövenmark/Sveriges Radio

Personalens villkor är en knäckfråga i arbetet med att skydda äldre från fallolyckor på omsorgsboenden. Det menar Ingela Olsson, ombudsman Kommunal Norrbotten.

Sedan 2010 har länets sjukvård och äldreomsorg anmält omkring 60 allvarliga fallolyckor enligt lex Maria, till Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

Många av de drabbade bor på kommunala äldreboenden och inte sällan leder olyckorna till döden. I en rad anmälningar till IVO står det att de anställda har upplevt stress, frångått rutiner, gjort misstag eller att äldre människor med fallrisk har lämnats ensamma.

Ingela Olsson, ombudsman i Kommunal, anser att personalens villkor bör få större fokus i utredningarna av olyckorna, samt i åtgärderna som vidtas för att inte fler olyckor ska inträffa. Det kan till exempel handla om att ta in vikarier när medarbetare är sjuka eller lediga.

– Våra medlemmar anser att man har för låg bemanning. Att man inte riktigt räcker till för de arbetsuppgifter man ska utföra varje dag. Det är svårt för dem att prioritera vad man ska ta bort när de inte hinner. Då kan det leda till att man utför lyft och förflyttning ensam fast man borde vara två, säger hon.

Resurserna i svensk äldreomsorg har sedan 1980-talet ökat i ungefär samma omfattning som antalet äldre, enligt siffror från Sveriges kommuner och landsting, SKL. Samtidigt vittnar omsorgspersonal om en ansträngd arbetssituation.

– På 30 år fördubblas antalet människor med demenssjukdom i Sverige. Om vi nu fördubblar antalet demenssjuka som behöver mycket hjälp så är det klart att kostnaderna ökar. Men man har inte haft pengar så att det räcker, vilket innebär att kvaliteten har blivit lidande på många håll, säger Yngve Gustafson, geriatrikprofessor vid Umeå universitet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".