Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
(4:25 min)
29 läkare larmar om patientsäkerheten på Sunderby sjukhus
Uppdaterat onsdag 12 april kl 10.41
Publicerat onsdag 12 april kl 06.35
Läkaren Ida Skeppar.
1 av 3
Läkaren Ida Skeppar. Foto: Lena Callne/Sveriges Radio.
Bodens kommunalråd Inge Andersson (S) och socialnämndens ordförande Beatrice Öhman (S).
2 av 3
Bodens kommunalråd Inge Andersson (S) och socialnämndens ordförande Beatrice Öhman (S). Foto: Lena Callne/Sveriges Radio.
Sunderby sjukhus. Foto: Turi Wennberg/Sveriges Radio.
3 av 3
Sunderby sjukhus. Foto: Turi Wennberg/Sveriges Radio.

Patientsäkerheten är hotad på Sunderby sjukhus. Det menar 29 läkare som nu skrivit till kommunalråden i Boden och Luleå.

Patientsäkerheten är hotad på Sunderby sjukhus, enligt 29 läkare på Sunderby sjukhus. Läkarna har nu skrivit ett brev till kommunalråden i Boden och Luleå för att få dem att göra allt de kan för att ordna korttidsplatser för färdigbehandlade patienter.

"Med ett stort antal äldre som väntar på kommunal äldreboendeplats i sjukhussängarna räcker inte platserna på Sunderby Sjukhus till dem som är i akut behov av vård", skriver läkarna i början av brevet. Ida Skeppar, St-läkare sen ett år tillbaka, tycker att läget förvärrats bara på det år hon har jobbat.

– Förut kunde man oftast ordna fram platser till de patienter som behövde dem och det var enstaka tillfällen som det blev problem, men nu är det dagligen som det är fullt, säger Skeppar.

Platsbristen för korttidsvård leder till att nya patienter på sjukhuset inte får den vård de behöver.

– Det här är patientfarligt eftersom sjukare patienter skickas hem eller måste ligga kvar på akuten när platser på de andra avdelningarna inte frigörs, säger Arne Hassler, överläkare på Sunderby sjukhus.

Kommunalrådet i Boden, Inge Andersson (S), hoppas ha en kortsiktig lösning klar före sommaren.

– Vi tittar på att göra om gamla lungkliniken till korttidsboende och den kan vara klar redan före sommaren, med 15-20 platser.

2014 hade Boden 16 korttidsplatser och under de senaste tre åren har behovet tredubblats. I dagsläget finns det 37 platser i Boden.

Luleå kommun skriver i ett pressmeddelande att de utvecklar sitt arbetssätt så att ingen ska behöva vara kvar på sjukhuset när de är utskrivningsklara. Under 2016 öppnade kommunen 18 nya korttidsplatser för att möta det här behovet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".