Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
P4 Norrbotten granskar
Irene Lundqvist, medicinskt ansvarig sjuksköterska.
Irene Lundqvist, medicinskt ansvarig sjuksköterska i Piteå, säger att kommunen 2015 påbörjade ett arbete för att strama upp rutinerna kring fallolyckor. Foto: Johanna Hövenmark/Sveriges Radio
Lyssna
(2:21 min)
Lyssna
(2:21 min)
Flera kommuner anmäler inte allvarliga fallolyckor
Publicerat onsdag 19 april kl 06.00
Publicerat onsdag 19 april kl 06.00
Irene Lundqvist, medicinskt ansvarig sjuksköterska.
Irene Lundqvist, medicinskt ansvarig sjuksköterska i Piteå, säger att kommunen 2015 påbörjade ett arbete för att strama upp rutinerna kring fallolyckor. Foto: Johanna Hövenmark/Sveriges Radio

Många äldre drabbas av fallskador, och det oavsett bostadsort. Ändå har fyra av länets kommuner inte lex Maria-anmält en enda allvarlig fallolycka inom äldreomsorgen de senaste åren.

När en person ramlar inom vården eller omsorgen och drabbas av, eller hade kunnat råka ut för, allvarlig vårdskada ska händelsen anmälas till Inspektionen för vård och omsorg, IVO. Regeln kallas lex Maria och gäller både kommunernas och regionernas vård.

P4 Norrbotten har granskat det 60-tal ärenden om fallolyckor i länet som lämnats in till IVO sedan 2010. Knappt hälften handlar om patienter som ramlat på sjukhus och vårdcentraler, och där står Region Norrbotten för anmälan.

Resten av anmälningarna, drygt 30 stycken, kommer från länets kommuner och beskriver hur människor ramlat och skadat sig inom äldreomsorgen.

Enligt uppgifterna från IVO har Piteå, Älvsbyn, Pajala och Övertorneå inte lex Maria-anmält en enda fallolycka sedan 2010. Samtidigt visar statistik som P4 Norrbotten har gått igenom att äldre människor faller och skadar sig i alla kommuner, även om andelen olyckor kan variera något. 

I gruppen äldre som drabbas av fallskador har många någon form av äldreomsorg.

– Vi har under en period identifierat att vi behöver tydliggöra arbetet med fallolyckor. Vi har också jobbat med våra rutiner, hur man ska jobba med riskbedömning, insatser och åtgärder, Irene Lundqvist, medicinskt ansvarig sjuksköterska i Piteå kommun.

Vad är det för brister ni själva tycker att ni har haft?

– Det har kanske varit lite otydligt. Vad som är vad, vem som ska göra vad och när det ska göras. Där har vi behövt vässa oss, säger Irene Lundqvist.

Har det i Piteå inte inträffat någon fallolycka sedan 2010 där det funnits skäl att göra en lex Maria-anmälan?

– Jag kan tyvärr inte uttala mig sedan 2010 för jag har inte haft möjlighet att gå igenom alla ärenden. Men jag har tittat igenom fallrapporterna som har kommit in under 2016 och i ingen av dem fanns det brister kopplat till riskbedömningsarbetet, säger Irene Lundqvist.

När och varför ska en fallolycka anmälas till Inspektionen för vård och omsorg? Mer om det hör du i vårt eftermiddagsprogram efter kl 15.30.

Relaterat
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".