Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Regionstyrelsens ordförande Maria Stenberg (S) med flera på läktarplats i regionfullmäktige.
Regionstyrelsens ordförande Maria Stenberg (S) med flera på läktarplats i regionfullmäktige. Foto: Per Vallgårda/Sveriges Radio.
Lyssna
(2:20 min)

Efter het debatt – regionstyrelsen får ansvarsfrihet

Uppdaterat onsdag 26 april 2017 kl 14.49
Publicerat onsdag 26 april 2017 kl 14.05

Efter en utdragen debatt med starka känslor, där bland annat liberalerna krävt regionrådet Maria Stenbergs avgång, gav regionfullmäktige ansvarsfrihet till styrelsen under onsdagens möte.

Frågan om ansvarsfrihet för regionstyrelsen har stått i centrum för intresset när regionfullmäktige, sammanträder i Luleå i dag.

Revisorerna har riktat kritik mot styrelsen för brister i styrningen och kontrollen av ekonomin och i dag skulle alltså fullmäktiges ledamöter avgöra om styrelsen skulle beviljas ansvarsfrihet.

Utgången var oviss eftersom samtliga ledamöter i styrelsen och deras ersättare, var jäviga när ansvarsfrågan skulle behandlas.

Det innebar att 30 av fullmäktiges 71 ledamöter inte fick rösta, utan bokstavligt talat sätta sig på läktarplats när det kom till omröstning.

In i det sista var det dessutom ovisst om alla ersättare hunnit infinna sig i dag- och var de skulle sitta - vilket skapade en stämning av hela havet stormar i salen.

Fullmäktiges ordförande Elisabeth Lindberg talar om hur omröstningen ska organiseras med tanke på att många är jäviga. Hon påtalade att styrelsen och deras ersättare ska lämna sina ordinarie platser i fullmäktigesalen och sätta sig på läktarplats.

På deras platser ska ersättarna som kallats in sätta sig inför omröstningen.

De jäviga ledamöterna har, trots sin läktarplats, rätt att delta i debatten, men får inte rösta, säger ordföranden.

- Det är väl rimligt, säger Moderaternas gruppledare Mattias Karlsson, som valt att sitta utanför fullmäktigesalen.

Kenneth Backgård, sjukvårdspartiets ordförande, delade ut en skrivelse där det framgår att hans parti yrkar på att landstingsstyrelsens majoritet inte beviljas ansvarsfrihet.

Majoriteten består av S-, V- och MP-ledamöter, bland dem Maria Stenberg, styrelsens ordförande. Liberalernas oppositionsråd Jens Sundström sträckte sig så långt att han krävde Maria Stenbergs avgång utifrån revisorernas kritik.

Anders Åknert (V), en av revisorerna, fanns också han på plats i Regionfullmäktigesalen och lyssnade på debatten.
Han anser inte att styrelsen ska nekas ansvarsfrihet.

-Vi tillstyrker ansvarsfrihet. Vi tycker inte man ska använda rapporten för att avstyrka, säger han.

Åknert tycker att det är självklart att en styrelse har kollektivt ansvar, med undantag för fall där någon reserverat sig mot beslut.

– Alla är lika ansvariga, och det är så det står i kommunallagen.

Och i slutänden, efter en utdragen debatt, som strax före klockan 13.30 avslutades med en omröstning blev det så att styrelsen fick ansvarsfrihet.

Fullmäktiges ordförande Elisabeth Lindberg läste upp namnen och ledamöterna sa ja eller nej till ansvarsfrihet.

Ledamot efter ledamot fick ansvarsfrihet av fullmäktige, nej-rösterna var svagare än ja-rösterna.

Regionrådet Maria Stenberg kommenterar:

– Revisionen har granskat styrelsen som helhet och hade föreslagit att hela styrelsen skulle få ansvarsfriheten, sen använder oppositionen kritiken i revisionen som partipolitik och det tycker jag är sorgligt.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".