Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Caterina Pascual Söderbaum tilldelas Sveriges Radios Romanpris postumt för sin roman ”Den skeva platsen”.
1 av 3
Caterina Pascual Söderbaum tilldelas Sveriges Radios Romanpris postumt för sin roman ”Den skeva platsen”. Foto: Steve Sem-Sandberg
Caterina Pascual Söderbaum.
2 av 3
Caterina Pascual Söderbaum. Foto: Steve Sem-Sandberg
Monica Pascual Söderbaum, Rita Hugas Söderbaum och Hans Marklund.
3 av 3
Monica Pascual Söderbaum, Rita Hugas Söderbaum och Hans Marklund. Foto: André Pettersson/Sveriges Radio.
Lyssna
(6:11 min)
Hon får Sveriges Radios romanpris postumt
Uppdaterat fredag 28 april 2017 kl 17.26
Publicerat fredag 28 april 2017 kl 13.38

Författaren Caterina Pascual Söderbaum tilldelas Sveriges Radios romanpris 2017 för romanen "Den skeva platsen".

I ljudklippet kan du höra Hans Marklund från bokcirkeln Saragubbarna i Skellefteå som ingick i lyssnarjuryn och hennes syster Mònica Pascual Söderbaum och dotter Rita Hugas Söderbaum som tog emot priset i Kulturens hus i Luleå. 

Juryns motivering:

"Med barmhärtig blick närmar sig författaren den egna livsberättelsen och öppnar samtidigt olika fönster mot Europas mörka historia där läsaren blir medskapande. Ett litterärt mästerverk med lyskraft."

Hör lyssnarjuryn diskutera "Den skeva platsen" av Caterina Pascual Söderbaum

Författaren, översättaren och tolken Caterina Pascual Söderbaum föddes i Katalonien 1962 och var under sitt yrkesliv bland annat verksam som översättare av svensk litteratur till spanska. Hon avled 2015, när hon nyligen hade färdigställt manuset till sin sista roman "Den skeva platsen".

Romanen, som gavs ut 2016, är Pascaul Söderbaums andra bok efter novellsamlingen "Sonetten om andningen" från 2001, som belönades med Katapultpriset för bästa debut.

"Den skeva platsen" är en slags familjeroman som spänner över flera av det förra seklets smärtpunkter och växlar mellan Hitlers utrotningssystem, slaget om Stalingrad och författarens egen uppväxt i Katalonien under Franco, hela tiden med frågor om skuld och ondska i förgrunden.

– Vi är, precis som Caterina skulle ha varit om hon var här, oerhört glada över den positiva respons som "Den skeva platsen" har fått. Caterinas förhoppning var att hennes text skulle vara stark och självständig nog för att överleva på egen hand och göra skillnad, få en plats i litteraturen och kanske till och med på så sätt kunna bli "odödlig", säger Mònica Pascual Söderbaum och Rita Hugas Söderbaum, syster respektive dotter till Caterina, i Sveriges Radios pressmeddelande.

I år har lyssnarjuryn som utsett vinnaren bestått av Amanda Hodzic från bokcirkeln Kapitelslukarklanen i Piteå, Inger Mossberg från bokcirkeln Astrid i Umeå och Hans Marklund från bokcirkeln Saragubbarna i Skellefteå.

Övriga nominerade böcker var "Aftonland" av Therese Bohman, "Nätterna på Mon Chéri" av Stefan Lindberg och "Vän av ordning" av Henrik Bromander.

Ett porträtt av Caterina Pascual Söderbaum sänds i morgondagens program av Lundströms Bokradio klockan 08.05 i P1. Programmet kommer att finnas tillgängligt för lyssning på webben senare i eftermiddag.

Recension: "Den skeva platsen" av Caterina Pascual Söderbaum

Sveriges Radios Romanpris instiftades 1993 och delas i år ut för 24:e året i rad. Prissumman är 50 000 kronor.

Relaterat
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".