Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Thomas Sarri, nyhetschef Sameradion.
Thomas Sarri, nyhetschef Sameradion. Foto: Tobias Poggats/ Sameradion & SVT Sápmi.
Lyssna
(6:42 min)
Lyssna
(6:42 min)
Lyssna
(6:42 min)
Frågor som är aktuella inför Sametingsvalet
Publicerat onsdag 3 maj kl 15.35
Publicerat onsdag 3 maj kl 15.35
Thomas Sarri, nyhetschef Sameradion.
Thomas Sarri, nyhetschef Sameradion. Foto: Tobias Poggats/ Sameradion & SVT Sápmi.

Den 21 maj är det val till Sametinget. Ett val där den som ingår i röstlängden har möjlighet att göra sin röst hörd, gällande vem som ska sitta i Sametinget kommande mandatperiod.

Thomas Sarri som är nyhetschef vid Sameradion medverkar i eftermiddag för att berätta hur de bevakar det kommande valet.

Bland annat frågas alla partiledare ut inför valet. Hittills har man hunnit med hälften av dem.

Till de viktigaste frågorna för många väljare hör jakt- och fiskerättigheter, även för den som inte är medlem i en sameby. Frågor som enligt Thomas Sarri varit aktuella sedan svenska staten stiftade lagarna 1928, som kom att splittra och göra skillnad på samer och samer.

En annan fråga som många anser viktig är möjligheten till likvärdiga rättigheter i de olika länder som samerna finns i. Där ser många Norge som ett föregångsland vad gäller exempelvis den psykosociala vården och språkundervisningen i skolan.

Vi får också svar på varför det dröjt innan de olika parternas program skickats ut till väljarna.

Redan nu kan den som ingår i röstlängden poströsta, men det förutsätter att man satt sig in i vad de olika partierna tycker. Valnämnden har erbjudit partierna möjligheten att distribuera partiprogrammen, men det är först i dag som de första programmen nått väljare. Något som också föranlett en del kritik från folkvalda.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".