Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Marita Björkman Forsman (S).
Marita Björkman Forsman (S), ordförande för Region Norrbottens revisorer. Foto: Johanna Hövenmark/Sveriges Radio
Lyssna
(1:39 min)
Revisor: Kan skada förtroendet
Publicerat tisdag 9 maj 2017 kl 05.55

Kan en läkare jobba både i Region Norrbotten och i privat vård, med samma patientgrupp? Marita Björkman Forsman (S), ordförande för Region Norrbottens revisorer, kommenterar länets åderbråcksvård.

– Jag har all förståelse för att om en patient först är på Sunderby sjukhus och sedan får veta att du får söka privat för det här. Och sedan kommer man privat och möter samma läkare. Det är klart att man börjar undra: vad är det här för något? säger Marita Björkman Forsman.

Det hon pratar om är konsekvensen av de tuffare bedömningarna av vilka patienter som får offentligfinansierade åderbråcksoperationer.

Många patienter hänvisas till den privata vårdgivaren Hermelinen. Där arbetar samma läkare som på Sunderby sjukhus. Skillnaden är att patienten själv får bekosta ingreppen.

– Det man måste hålla isär, som jag uppfattar det, är att på Sunderby sjukhus har man slutat göra de här operationerna. Man flyttar operationerna till privat vård. Då blir det per automatik inte konkurrerande. Däremot kan det vara lite förtroendeskadligt, för medborgare som upplever det här, säger Björkman Forsman.

Inom Region Norrbotten finns tydliga regler om anställdas bisysslor. Ett extraknäck får inte konkurrera med regionens verksamhet, och inte heller skada förtroendet. Vilka bisysslor som är tillåtna regleras även i lagen om offentlig anställning.

Revisorerna i regionen har inte granskat den här konstruktionen, påpekar Marita Björkman Forsman, och därför vill hon inte uttala sig i detalj. Men viktigt i sammanhanget, anser hon, är vad som sägs i patientmötet på Sunderby sjukhus.

– Det att hänvisa till en speciell leverantör, det ska man inte göra. Man får tala om att det finns annan vård att söka, för vi har slutat att göra sådant här, säger hon.

Relaterat
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".