Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Kalamarksrättegången kö utanför Hovrätten
1 av 3
Kalamarksrättegången och kön utanför Hovrätten Foto: Bo Torbjörn Ek/Sveriges Radio
Advokat Thomas Magnusson.
2 av 3
Advokat Thomas Magnusson. Foto: Bo Torbjörn Ek/Sveriges Radio.
Skylten där Kalamarksrättegången i Hovrätten för öbre Norrland annonseras.
3 av 3
Skylten där Kalamarksrättegången i Hovrätten för öbre Norrland annonseras. Foto: Bo Torbjörn Ek/Sveriges Radio.
Kalamarksmordet
Lyssna
(3:08 min)

Kö till rättssalen när Kalamarksrättegången inleddes

Uppdaterat tisdag 16 maj 2017 kl 14.42
Publicerat tisdag 16 maj 2017 kl 09.21

P4 Norrbottens reporter Bo Torbjörn Ek följer resningsrättegången mot Kaj Linna i Kalamarksmordet i hovrätten i Umeå, som börjar i dag.

Video: Följ med P4 Norrbotten till brottsplatsen i Kalamark (Facebook)

Hovrätten för övre Norrland inleder i dag rättegången i det uppmärksammade målet om rånmordet i Kalamark 2004.

Fallet tas upp igen sedan Högsta domstolen i fjol beviljat livstidsdömde Kaj Linnas fjärde resningsansökan.

Åklagare Jens Göransson kommer att göra sitt bästa för att visa att huvudvittnets berättelse är trovärdig, det vill säga att Kaj Linna dagen före mordet sagt att han planerade att råna bröderna i Kalamark, och att vittnet tagit med Linna på en bilresa för att få honom att skrota planen.

I måndags lämnade Göransson in kompletterade bevisning i form av inspelade telefonsamtal som ska visa hur vittnet diskuterar resan med sin pappa i början av april i år, inför det att huvudvittnet skulle förhöras på nytt. 

Den första rättegångsdagen i Umeå inleds klockan 08.30 med att Linnas försvarare Thomas Magnusson och åklagaren berättar om sin syn på skuldfrågan. Senare under dagen ska åklagaren presentera sin skriftliga bevisning.

Målets huvudperson, Kaj Linna (som är på plats i rätten med sin advokat) kommer dock inte att framträda förrän i morgon. 

Bakgrund: En 59-årig man mördas och hans 57-årige bror misshandlas svårt på en gård i Kalamark den 14 april 2004.

Den överlevande brodern pekar ut en bekant till bröderna som flera gånger tagit emot stora pengasummor av bröderna, till synes utan motprestation. Brodern kan inte identifiera mannen under en röstkonstruktion och blir allt mer osäker på sitt utpekande. Polisen riktar in sig på en annan man, Kaj Linna, som tidigare sålt ett kassaskåp till bröderna ihop med den utpekade mannen.

En tredje man blir åklagarens huvudvittne. Han säger till polisen att Kaj Linna dagen före mordet berättat om planer på att råna bröderna, och att han och Linna körde bil till Kalamark dagen före mordet, enligt mannen för att avskräcka Linna. Han ville bevisa för Linna att han visste vilka bröderna var, och hotat med att ange Linna för polisen om han genomförde rånet.

Kaj Linna både anhålls och häktas i sin frånvaro men hör inte av sig till polisen. Efter ett intensivt spaningsarbete kan polisen se var han senast loggat in på sitt e-postkonto, och grips därefter i början av juli 2004 på ett internetkafé i Swansea i Wales.

Luleå tingsrätt dömer Kaj Linna till livstids fängelse för mord och grovt rån i december 2004. Hovrätten för övre Norrland fastställer domen i mars 2005. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".